Hitler se htio domoći da Vincijeve slike jer je vjerovao u mit o njenim posebnim moćima?

Foto: Shutterstock

JEDAN od najpoznatijih autoportreta svih vremena, onaj Leonarda da Vincija, ovih je dana ponovno u središtu pažnje javnosti. 500 godina stara slika, točnije crtež, bit će, naime, u Torinu izložena za javnost, ali samo nakratko.

O ovom se autoportretu jako malo zna, pa je to vjerojatno uzrok brojnim nagađanjima o tome kako je slika nastala i što zapravo predstavlja. No, spekulacije su otišle i korak dalje pa se oko slike stvorio svojevrsni mit o tome da poznato da Vincijevo djelo ima posebne moći.

Neki tvrde da je upravo to bio razlog zašto je slavna slika u tajnosti prenesena iz Torina u Rim tijekom Drugog svjetskog rata. Time se, navodno, htjelo spriječiti da se slike domogne - Hitler.

Oni koji raspiruju ovu priču tvrde da je Hitler bio upoznat s njenim "tajnim moćima" te ju je želio za sebe. Činjenica jest da je slika, jedina iz cjelokupne kolekcije, premještena u to vrijeme iz Kraljevske knjižnice u Torinu.

"Bila je to prevencija, kako se Hitlerovi ljudi ne bi domogli slike. Transport slike u Rim izvršen je u najvećoj tajnosti. No, uslijed takvih okolnosti, nedostatka znanja i tehnologije, slika nije pravilno konzervirana", objašnjava Giovanni Saccani, ravnatelj torinske knjižnice, prenosi BBC.

Restauracija slike, koja je ponovno u Torinu, bit će, kaže Saccani, izuzetno kompleksna s obzirom na oštećenja. Štoviše, sve se više stručnjaka slaže da se slika ostavi u stanju u kojem je trenutno zbog velike opasnosti da se restauracijom ne napravi više štete nego koristi.

Pročitajte više