Hrvatice sa svojim medvjedićem na listi 100 projekata zbog kojih je svijet postao bolje mjesto

Foto: TeddyTheGuardian.com

DVIJE Hrvatice koje stoje iza projekta Teddy the Guardian našle su se na godišnjoj listi najinspirativnijih tehnoloških proizvoda u 2014. godini.

Listu jednom godišnje objavljuje Nominet Trust, a na njoj se okuplja izume koji su obilježili proteklu godinu i na neki način promijenile svijet. U pitanju su projekti koji koriste tehnologiju da bi riješili najveće društvene probleme u svijetu, od edukacije do kršenja ljudskih prava ili klimatskih promjena i zdravlja.

A ove godine na tom se popisu našao i proizvod dviju Hrvatica, Josipe Majić i Ane Burica, djevojaka koje stoje iza Teddyja Čuvara, plišanog medvjedića koji očitava vitalne znakove djeteta koje ga drži kroz "pametnu šapicu" te tako omogućava lakše dijagnosticiranje.

Iako je u pitanju hrvatski proizvod, firma za sjedište navodi London pa ih u svojem članku o listi Nominet Trust svojata britanski Independent, izdvajajući ih kao najbitniji od 20 britanskih izuma koji su se našli na popisu.

Annika Small, CEO Nominet Trusta, kazala je: "Veliki je napredak u kvaliteti i zrelosti ovogodišnje liste, što ukazuje na širu evoluciju 'tehnologije za društveno dobro' kao cjelovitog sektora. Više ljudi nego ikad dosad koristi tehnologiju kako bi se riješili problemi koji su važni na odvažne nove načine".

Na popisu se nalazi i 11 dobrotvornih ustanova i 18 neprofitnih organizacija.

Podsjetimo, ovo definitivno nije prvi međunarodni uspjeh za Teddyja, primjerice, početkom godine koncept je oduševio Amerikance na CES-u. Majić i Burica, obje 25-godišnjakinje, upoznale su se na fakultetu u Zagrebu te u nekom trenutku shvatile da dijele strast za istraživanja o tome kakav tehnologija ima učinak u medicinskoj industriji. Kroz 2012. i 2013. istraživale su, pokušavajući otkriti što bi liječnici i bolnice potraživali u svijetu aplikacija.

Tako su naišle na problem koji ih je najviše zainteresirao: uočile su da sestre djeci daju medvjediće kako bi ih smirile prije nego što im, na primjer, mjere temperaturu. Ali zamjena medvjedića i toplomjera nije uvijek učinkovita, budući da je veliki broj djece iznimno uplašen. "Učinak baš nije dobar jer se djeca ponovo uplaše kad vide medicinsku napravu. Pa smo pomislile: 'U redu, zašto ne bismo jednostavno sve to spojili i vidjeli kako koncept funkcionira'?", ispričala je Burica za CNet.



A koncept je takav da je Teddy Bluetoothom spojen sa smartphoneom. Kad primite Teddyja za šapu on će očitati vaše vitalne funkcije koje se potom pokažu na ekranu na aplikaciji preko profila određenog korisnika.

Pročitajte više