I Osijek obilježava Međunarodnu noć šišmiša

Foto: Shutterstock

TREĆU godinu zaredom osječki Zoološki vrt organizira Noć šišmiša i to večeras, s početkom u 19 sati.

Noć šišmiša nema samo europski već i međunarodni karakter i ovogodišnja 3. Osječka je ujedno i 17. Međunarodna noć šišmiša. Cilj ove manifestacije je što široj populaciji demistificirati i približiti ove male ugrožene životinjice važne za naš ekosustav, kaže Tatjana Elez, glasnogovornica Unikoma, Osječkog gradsko komunalnog poduzeća.

"Oni su doista vrlo važna karika u ekosustavu. Ne treba ih se bojati, kao što ih se većina boji i misli da se zapliću u kosu, da su slijepi... Dogodi se svašta i može se dogoditi. Treba otvoriti prozor ili vrata da on slobodno izađe, neće napraviti puno štete, samo treba ostati pribran. Ali, nije to razlog da ga se boji, treba ga cijeniti. Posebice mi ovdje u Slavoniji, zbog toga što oni, između ostalog, osim što jedu kukce, jedu i komarce", ističe Elez.

Program je ove godine vrlo raznolik.

"Imamo prezentacije na otvorenome, mali biolozi iz Osnovne škole Svete Ane organizirali su jedno zanimljivo predavanje o šišmišima pod nazivom 'Šišmiši nisu vampiri'. Nakon njih, nastupit će i mlada biologinja iz Zagreba, koja je nedavno diplomirala upravo na temu šišmiša. Nakon toga imat ćemo slušanje šišmiša uz pomoć bat detektora. Imamo i bubnjare, zatim i žonglere s vatrom, tako da će doista biti atraktivno i zanimljivo, čak će se čuti i vidjeti i iz grada", naglasila je Elez.

Cijele večeri u ponudi će biti i prigodni suveniri Zoološkog vrta ali i brojna druga ugodna iznenađenja poput "facepaintinga".

"Dođite, bit će puno iznenađenja. U cijenu ulaznice koja je 25 kuna, uključen je i šišmiš koktel. Za odrasle će biti s alkoholom, a za djecu će biti sokić", zaključila je Elez.

Pročitajte više