Index vas vodi na "Il parraiso"

Foto: PR

OD SRIJEDE do nedjelje Zagreb je domaćin Festivala novog cirkusa. Prvi put u njegovoj devetogodišnjoj povijesti programski je naglasak stavljen na suvremene cirkuske produkcije Istočne Europe, a to ujedno znači i izravnu podršku umjetnicima koje se najčešće zaobilazi.

Prema predlošku "Raja", trećeg dijela "Božanstvene komedije" Dantea Alighierija, koji se smatra i teološki najkompleksnijim dijelom trilogije, "IL paRЯaiso" se kreira kao izvanredno ceremonijalna gozba, jednosatno putovanje na temu raja.

Ples, partnerska akrobatika, gimnastika, ekvilibristika, manipulacija objektom i zračne vještine, uz podlogu tradicionalne grčke glazbe (rebetiko), sintetiziraju se u naraciju o našem odnosu s rajem, uz osmijeh i osjećaje. Raj je izmješten iz edenskoga vrta i sad se nalazi u beskonačnom svemiru. Dante opisuje kozmos neprestane rotacije i kako malen čovjek pokušava dosegnuti svetost. "IL paRЯaiso" je priča o krugovima.

Čini se pomalo autoironičnim da simbolički kapital raja oslikavaju umjetnici iz zemlje koju je kapitalistički kaos pogurao na najrubniju ivicu krize. Grčku skupinu Ki Omos Kineitai, koja je ime uzela prema posljednjim riječima još jednog poznatog Talijana (Galileijevo "Ipak se kreće!"), osnovali su 2003. godine plesačica Christina Sougioultzi i cirkuski umjetnik Bentancor Camilo. Cilj im je bio omogućiti suradnju umjetnika s različitim kineziološkim iskustvima kroz niz kompleksnih fizičkih izvedbi u kojima se sastaju i spajaju tehnike plesa, cirkusa i performansa.

Osim grčke skupine Ki Omos Kineitai, koju je festival podržao u adaptaciji predstave "IL paRRaiso" (četvrtak, Scena Travno), ugošćuje se i adaptacija predstave "You" Christiana Petera i Borisa Kadina, koja je svoju premijeru doživjela na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Najbrže od vas nagrađujemo s pet puta po dvije ulaznice, a svoje podatke šaljite na e-mail adresu index.nagrada@gmail.com s naslovom "IL paRЯaiso". Dobitnici ulaznica bit će obaviješteni putem e-maila.

Pročitajte više