Je li organska hrana zdravija? Znanstvenici su skeptični

Foto: Brittany Wright

KONTRADIKTORNIH informacija o tome što bismo trebali, a što ne bismo smjeli jesti, ako želimo biti zdravi i fit, ne manjka. Svakodnevno smo bombardirani raznim rezultatima istraživanja, i "istraživanja", koji često nude oprečne tvrdnje, pa je sve jasnije da je granica između zdravlja i marketinga opasno izblijedila. A to se posebno odnosi na tzv. organsku hranu, za koju nas uvjeravaju da je zdravija, a razum i logika se uglavnom slažu s tom tvrdnjom.

Studija koju je proveo tim znanstvenika na čelu s Carlom Leifertom sa Sveučilišta Newcastle, a koja je objavljena u časopisu British Journal of Nutrition prošle godine, donosi tvrdnje koje idu u prilog organski proizvedenoj hrani - organsko voće, kao i povrće, ima višu razinu antioksidansa te nižu razinu sintetičkih pesticida. Međutim, i ove su tvrdnje dovedene u pitanje pa je sve više stručnjaka počelo isticati da se previše priča o razlici između organske i konvencionalno uzgojene i proizvedene hrane, a manje o stvarnom problemu - činjenici da ljudi generalno ne jedu dovoljne količine voća i povrća, ni organskog ni ostalog.

Vox tako donosi izjave nekoliko stručnjaka koji su odlučili, kako tvrde, stati na kraj beskrajnim debatama, a koje bi se mogle sažeti pod zajednički nazivnik: "Jedite puno voća i povrća, bez obzira na to je li organsko ili ne", kako je istaknuo Carl Winter sa Sveučilišta Kalifornija.

Skupina znanstvenika odlučila je tako pobiti četiri glavne tvrdnje o kojima se stalno raspravlja.

1. Organska hrana ima više antioksidansa.

Istina, ali to nema toliki utjecaj na naše zdravlje kako se tvrdi. Zapravo, nema dovoljno dokaza koji zaista potvrđuju da naš organizam apsorbira te spojeve i da to pogoduje našem zdravlju. Stvar je više pretpostavka nego znanstveno utemeljena tvrdnja.

2. Organske žitarice imaju niže razine kadmija.

To je točno, ali količine ovog teškog metala koje unosimo ako jedemo žitarice, zapravo su zanemarive. Pravi problem, kada pričamo o kadmiju, jesu školjke i - cigarete.

3. Organski pesticidi manje su štetni.

Vrlo vjerojatno vrlo netočno. I oni su štetni. To što se na farmama koje prakticiraju organski uzgoj ne koriste sintetički pesticidi ne znači da drugi koji se koriste nisu jednako štetni i toksični.

4. Organski proizvodi imaju visoku razinu proteina, vlakana i nitrata.

Da, ali novija istraživanja pokazuju da je ta razina zapravo niža od one kod uzgoja i proizvodnje koji nisu organski. Ova je tvrdnja digla popriličnu prašinu, no Tom Sanders, nutricionist s londonskog sveučilišta, ističe da je točno da organski proizvodi imaju manje proteina, vlakana i nitrata od konvencionalno uzgojene hrane.

Nakon još malo informacija, ostaje (ponovno) najvažnije pitanje - tko financira pojedino istraživanje. Na temelju toga mogao bi se možda i izvući neki logičan zaključak i možda praktičan i primjenjiv savjet.

Pročitajte više