Kako i zašto ukrašavamo pisanice i drugi uskrsni običaji u Hrvata

Foto: Shutterstock

DANE oko Uskrsa nemoguće je zamisliti bez pisanica. Tradicija ukrašavanja jaja uveseljava i djecu i odrasle, no pisanice znače više od običnog ukrasa. Provjerite koja je njihova simbolika, kao i koji se još običaji povezuju s Uskrsom.

Pisanice su ujedno i kršćanski simbol i dio stare narodne tradicije. Nose poruku novoga života, objašnjava etnolog i kustos Etnografskog muzeja Josip Barlek.

"Taj proljetni ciklus običaja oko Uskrsa ima životnu snagu i pisanica je jedan nezaobilazni element. Kada biste išli od sjeverozapadne Hrvatske prema istoku našli biste najukrašenije pisanice u Hrvatskoj. To je Međimurje, Podravina i Slavonija. To je rapsodija pisanica i boja", kaže Barlek.

Ovisno o području, drukčije su i tehnike ukrašavanja.

"Najstarija tehnika je pisanje voskom, a u drugim tehnikama naići ćemo na lijepljenje biljke ili struganje nožićem, a može se i pisati kiselinom. To je područje od Bjelovara, prema Vinkovcima i do Siska. Karakteristično je pisanje kiselinom po bojanoj kori jajeta", kaže Barlek.

Stanovnici Žumberka u ukrašavanju kiselinom imaju svoj običaj.

"Bojano jaje stavite u mravinjak i drugi dan ga izvadite. Mravi koji su plazili po njemu napravili su finu šaru apstrakcije", govori etnolog.

Čak i u narodnim kućama moglo se susresti i neke moderne tehnike ukrašavanja, kaže Barlek.

"Mene najviše fascinira tehnika bušenja po pisanici gdje morate imati ne samo sliku ornamenta koji morate prenijeti nego i ruka, koja s onom zubarskom bušilicom radi, mora biti vrlo tankoćutna jer krhka je površina jajeta", kaže kustos Etnografskog muzeja.

Pisanice su se razmjenjivale i darivale, a taj je običaj djelomično povezan i s nestašicom jaja u prošlosti. Uz to su bile vezane i razne igre s pisanicama, poput tuckanja, kotrljanja jaja uz kosinu, potraga za skrivenim jajima, ali i običaj posjeta zeca koji je u malena gnijezda donosio jaja. Barlek objašnjava da simbolika uskršnjeg zeca potječe iz germanske mitologije.

"Njemačka božica proljeća je imala skakutavca zeca koji je kraj nje išao kao simbol plodnosti, evo i taj zec je onda ostao u našoj kulturi kao simbol pisanica", pojasnio je Barlek.

Mnogi stari uskrsni običaji danas su napušteni i vrijede neki drugi, no u osnovi oni bi trebali biti isti. Karakteristika običaja trebala bi biti skromnost, a blagdansko vrijeme proteći bez suvišnog, rastrošnog, darivanja.

Pročitajte više