Kuhar nam je otkrio gdje kupiti meso za Prvi maj, ali i koji roštilj je najbolji

Foto: Shutterstock/Index

PRVI svibanj kuca na vrata. Iako ove godine ne pada na ponedjeljak ili petak da se produži vikend, nije sve tako crno. Vremenske prognoze najavljuju vedar dan diljem zemlje, a moguće oborine tek u večernjim satima.

Prvi maj tradicionalno se slavi u prirodi, dobrom društvu i uz dobar roštilj. No, realizacija prvomajskog roštilja donosi razne troškove. Razgovarala sam s jednim kulinarskim majstorom kako bih doznala sve trikove i savjete kako postići ukusan roštilj, ali i preporuke što kupiti. 

Kakav roštilj odabrati? Evo što kaže kuhar

Vanja Orban je inače jedan genijalan kuhar s kojim sam imala prilike raditi u Austriji. Još uvijek pričam ljudima o njegovoj čorbi od lososa. Njegove delicije možete jesti i na otoku Hvaru u restoranu Black Pepper ovo ljeto, gdje je Vanja šef kuhinje.

Vanja ima samo 26 godina, a već ogromno kulinarsko iskustvo. Kao dio regionalnog tima varaždinske županije nagrađivan je na Kulinarskoj olimpijadi, a brončanu medalju osvojio je na Svjetskom kupu 2018. godine. Nekoliko godina radio je u hotelu Valamar u Poreču.

Vanja ima dosta iskustva i u fine-diningu. Radio je u Restoranu 360 u Dubrovniku, poznatom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, te Stuvi u Ischglu, gdje smo se i upoznali.

Prvo pitanje koje sam mu postavila bilo je da mi preporuči najbolji roštilj. Naime, u trgovinama postoji bezbroj opcija – od roštilja na ugljen, plin pa do električnog. Zanimalo me utječe li odabir roštilja na konačni rezultat jela koje se na njemu priprema.

Vanja tvrdi da je najbolji roštilj za pravog roštilj majstora onaj na ugljen, ali da treba znati baratati vatrom. Naprimjer, važno je izbjeći onaj prvi prljavi dim. S obzirom na to da imam iskustva s roštiljanjem na balkonima i krovovima te improvizacijama, zanimalo me što on misli o jednokratnim roštiljima i mogu li oni proći za prvomajske potrebe s obzirom na to da su najpovoljnija opcija.

"Jednokratni roštilj bi mogao proći za manja okupljanja do pet-šest osoba. Nemam iskreno mnogo iskustva s tom vrstom roštilja, ali dalo bi se iskombinirati nešto", odgovorio je Vanja.

A kakvo je meso najbolje?

U razgovoru smo se dotaknuli i preporuka mesa za roštilj, kao i priloga. Kada je u pitanju povrće, preporučuje nabavku onog sezonskog.

"Time dobivate najpotentniji okus povrća. Što se tiče mesa, osobno sam fan masnijih komada jer masnoća daje okus mesu", rekao je Vanja.

Što se tiče nabavke mesa, Vanja prednost daje mesnicama. Ističe da mesari često i savjetuju kupce što odabrati, ali i kako prirediti meso jer oni i najbolje znaju svoje proizvode, kao i njihovo podrijetlo. Savjetuje izbjegavanje kupnje u diskontima i većim lancima marketa.

"Njihova mesa tretirana su antibioticima i steroidima te svakakvim salamurama koje povećavaju masu mesa, a kod pečenja vidite da se meso duplo smanji", obrazložio je.

U konačnici, zamolila sam ga i da nam ukaže na što obratiti pozornost pri pripremi roštilja. Vanja smatra da je, osim temperature podloge i njezine čistoće, važno izvaditi meso prije samoga roštilja da se opusti i ne doživi temperaturni šok.

"Vi pečete mišić i kod velikih temperaturnih razlika mišića vlakna se stegnu i dobijete tvrdo meso", objasnio je.

Koliko to sve košta?

Nakon razgovora s Vanjom obišla sam mesnice i trgovine koje nude pribor za roštilj kako bih razgledala ponudu i cijene. Pregledala sam i internetske trgovine te akcijske kataloge poznatijih trgovačkih lanaca. Što se tiče cijena roštilja na ugljen, one se kreću od 20 eura naviše.

Jednokratni roštilj može se pronaći u rasponu cijena od 3 do nekih 7 eura. Ako vam ne smeta old school metoda, možete uštedjeti i puno više te za nekoliko eura kupiti samo rešetku, a podlogu sagraditi od cigli ili od čega se već snađete (samo pazite da nije zapaljivo).

Dok sam obilazila trgovine, bacila sam oko i na cijene ugljena. Prosjek cijena je 1.40 eura po kilogramu, no neke premium ugljene platit ćete i gotovo 3 eura po kilogramu.

Što se tiče ponude mesa, odlučila sam obići zagrebački trešnjevački plac i vidjeti kakvu ponudu imaju mesnice uoči praznika rada. Obišla sam nekoliko mesnica, a moram priznati da me iznenadilo da su tek dvije imale ćevape u ponudi s obzirom na to da su oni zaštitni znak roštiljanja.

Uzimajući u obzir Vanjin savjet, istaknula bih Mesne delicije Mraz, gdje su dečki bili i više nego uslužni, ljubazni i profesionalni, dok me u jednoj mesnici nisu niti pozdravili. U današnjoj ponudi dečki su najavili raznovrsniji asortiman mesa uoči Prvog maja, uključujući primjerice ražnjiće, kojih jučer nije bilo.

Listajući kataloge supermarketa, uočila sam da je razlika po kili mesa od jednog do drugog uglavnom manja od eura. Međutim, također sam primijetila da su cijene znatno više u mesnicama.

Primjerice, cijene svinjskog vrata u trgovinama kreću se u prosjeku od 4 do 5 eura, dok su u mesnici od 6 eura. Kilogram ćevapa pred Praznik rada košta nešto manje od 5 eura u trgovinama, dok je u mesnici 8.5 eura. Cijena carskog mesa, koje je nešto masnije, također je viša u mesnicama za neka 2 eura nego u trgovinama, dok je cijena svinjskog filea i do 4.5 eura viša.

Neobičan trošak - čuvanje željenog mjesta za proslavu

Nakon nabavke svega potrebnog, za Prvi maj iznimno je bitna i lokacija. Neki imaju vlastiti vrt ili prostrani balkon pa ne moraju puno misliti, dok mnogi biraju livade na kojima je roštiljanje dozvoljeno široj javnosti. Takav je zagrebački Jarun, no do slobodnog mjesta na ovoj popularnoj destinaciji za Prvi maj nije tako lako doći kao što se možda misli.

Naime, Jarun ima uređena betonska mjesta za roštiljanje, ali ponekad ih je potrebno zauzeti dosta ranije, pa čak i večer prije. No, u brojnim navratima Hrvati su dokazali kako su snalažljiv narod koji itekako zna prepoznati prilike koje mogu donijeti novac.

Tako se svake godine u Facebook grupama mogu vidjeti neobični oglasi za posao čuvanja mjesta na Jarunu. Stoga, oni kojima se ne da rano ustajati kako ne bi ostali bez mjesta za roštilj mogu jednostavno platiti nekome da se budi umjesto njih.

Koliko je potrebno izdvojiti za prvomajski roštilj?

Sigurno da je poželjno imati kvalitetnu varijantu roštilja, no postoje i povoljne alternative koje će jednako poslužiti svrsi. Svakako, i da uložite u kupnju roštilja, ona će se zasigurno isplatiti dugoročno.

Što se tiče ostalih troškova roštiljanja, neka optimalna cijena po osobi iznosi 20-ak eura. S obzirom na to da su u tijeku prigodne akcije, na sniženju su razni sokovi, alkohol, grickalice, povrće i pekarski proizvodi pa se može proći povoljnije.

Sve i da se odlučite za kupnju mesa u mesnicama zbog provjerene kvalitete proizvoda, vjerujem da se unutar ovog budžeta možete dobro najesti i zasladiti. Pojedini, naravno, mogu proći i jeftinije, a neki i skuplje, ovisno za koje se proizvode i prodajna mjesta odluče.

No, na kraju dana, što je 20 eura u usporedbi sa slobodnom sunčanom srijedom, dobrom ekipom i preukusnim roštiljem?

Pročitajte više