Kako je Bill Clinton smršavio 14 kilograma: "Veganstvo bi moglo spasiti državu"

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI predsjednik SAD-a, Bill Clinton nekoć je uživao u posjetama McDonald'su, ali ti su dani iza njega.

Naime, u nedavnom je intervjuu za AARP ispričao kako uživa u svom "veganskom stilu života" zbog kojeg je skinuo čak 14 kilograma, a koji je počeo prakticirati nakon savjeta liječnika.

Sve je počelo nakon što je primio "zabrinjavajući e-mail" od svog liječnika nedugo nakon ugrađivanja četverostruke premosnice na srcu 2004. godine: "Zaključio sam da sam visoko-rizičan i da se s tim više ne želim zafrkavati. A želim doživjeti rođenje svojih unuka. Iz tog sam razloga odlučio odabrati prehranu za koju sam smatrao da će maksimizirati moje šanse za duži život", ispričao je.

Ipak, pravi vegan Clinton je postao pred tri godine te sad tvrdi da, iako je prijelazni period bio težak, uživa u prehrani bez mesa i općenito namirnica životinjskog podrijetla, uključujući i mliječne proizvode: "Najteže od svega mi je bilo, teže od odricanja od mesa i ribe, odreći se sira i jogurta. Zapisivao sam sve što sam jeo svakodnevno - što, kad i koliko".

A to je i savjet koji je dao: "To je jednostavno svakome. Samo zapišite što jedete. I onda sam počeo to proučavati i odlučivati čega ću se odreći i čime to zamijeniti", pojasnio je i dodao da problemi s prehranom "štete zdravstvenom sustavu SAD-a": "Morate svjesno odlučiti promijeniti se za dobrobit sebe samih, vaših obitelji i države", zaključio je.

Pročitajte više