Koja država bivše Juge ima najveće face u Hollywoodu?

Foto: Press/Getty Images

NATJECANJE između država bivše Jugoslavije poprima razne oblike, a jedan je svakako i odmjeravanje snaga u disciplini "tko ima najveće face u Hollywoodu".

To najčešće možemo vidjeti kad Hrvati i Srbi počnu mahnito prisvajati zvijezde koje vjerojatno nikad nisu izgovorile jednu jedinu riječ o domovini koja je toliko ponosna na njih.

Hrvati se, primjerice, obožavaju pozivati na Erica Banu (Banadinović, da se ne zaboravi) iako glumac svoje "veliko" hrvatstvo spominje samo usput, a ostatak svijeta u prvom ga redu doživljava kao australskog glumca. S druge strane, Srbi isto čine s Millom Jovovich koja se također nikad nije razmetala svojim srpstvom, tim više jer Millu bi podjednako mogli prisvajati i Crnogorci, Rusi i Ukrajinci.

Stoga, odlučili smo odraditi veliki pregled regionalnih zvijezda u Hollywoodu, ali koncentrirali smo se na živuće zvijezde (pa nećemo spominjati, primjerice, Karla Maldena, to jest, Mladena Sekulovića), a pogotovo na one koji su krenuli s ovih prostora i ostvarili karijere o kojima se isplati pričati.

Iako je dio navedenih glumaca teško "smjestiti" (budući da za pripadnost jednom od "plemena" nije briga nikog osim ekipu s ovih prostora), poanta članka nije igrati na niske strasti i prisvajati ili odricati se glumaca već ukazati na to koliko su se zapravo uspješni glumci bivše Jugoslavije...  I koji je narod odigrao najviše sporednih uloga ruskih gangstera.  

Hrvatska

Kada govorimo o hrvatskim glumcima u Hollywoodu, moramo početi od općih mjesta, a to su bez ikakve sumnje Rade Šerbedžija (hrvatski glumac srpskog podrijetla), Branko Lustig i Goran Višnjić.

Šerbedžija možda i jest prvi čovjek čiji će broj agenti okrenuti kad treba zaigrati ruskog terorista/mafijaša/generala/znanstvenika, ali skupimo li na jedno mjesto sve strane filmove u kojima se pojavio, radi se o prilično impresivnoj listi. 

Kao prvo, surađivao je s legendama kao što su Clint Eastwood (Space Cowboys) i Stanley Kubrick (Eyes Wide Shut), a sama suradnja s velikim Kubrickom dovoljna je da vam karijeru nazovemo uspješnom. Čak i da ste se pojavili kao jedan od maskiranih statista u sceni orgija.

Bio je u "Batmanu", "Snatchu", "Mission: Impossible", "Harryju Potteru", "Quiet American", "X-Menu", kultnoj seriji "24", "CSI: Miamiju", zamjerio se Liamu Neesonu u "96 sati", a postao je i stručnjak za pitanja Angeline Jolie pa ga novinari dave svaki put kad treba provjeriti što Angie misli... O bilo čemu.

O Branku Lustigu rečeno je sve što se moglo reći. Čovjek je surađivao s legendama i to na nekim od njihovih najboljih filmova. Alan J. Pakula, Steven Spielberg i Ridley Scott vrhunska su referenca, a dva Oscara su apsolutno zakucavanje na koje se možemo pozivati svaki put kad osjetimo domoljubni poriv kititi se njegovim perjem.

Goran Višnjić "klinac" je u usporedbi s ovom dvojicom, ali od kraja devedesetih nanizao je sasvim pristojan broj filmova od kojih ćemo istaknuti "Ice Age", "Spartak", "The Girl with the Dragon Tattoo", "The Counselor" (doduše, radilo se o maloj ulozi u najgorem filmu Ridleyja Scotta, ali hej) i nizu sasvim pristojnih serija (ER, Extant). Međutim, šuškalo se i o tome da bi mogao postati novi Bond... I to ne samo u domaćim medijima koji će takvu priču napumpati do suludih razmjera.

Ne smijemo zaboraviti ni Miru Furlan koja se pojavila u "Babylon 5" i "Lost", a posudila je i glas super junakinji Silver Sable u animiranoj seriji "Spider-Man" iz devedesetih.

S druge strane, tu su i taj "veliki Hrvat" Eric Bana, Ivana Miličević, John Malkovich, Steve Bačić (Smallville, Stargate SG-1, Big Love), Zlatko Burić (2012), Jenna Elfman (da, Dharmin tata je Hrvat), Cary Elwes (jedan od djedova mu je Ivan Rikard Ivanović), Judah Friedlander, Rick Rossovich, a kada bismo stvarno navlačili priču o hrvatstvu u ovu skupinu možemo uključiti i Joea Mangenielloa (majka ima armenske, austrijske i hrvatske korijene) kojem je najveći uspjeh to da fura s jednom od najseksi žena na svijetu - Sofijom Vergarom.

Goran Dukić snimio je odličan "Wristcutters: A Love Story" u kojem se pojavio niz američkih glumaca, a snimatelj Vanja Černjul radio je na hit serijama "Ugly Betty", "30 Rock", "Nurse Jackie", "Bored to Death" i "Orange is the New Black".

E da, Goran Navojec kratko se pojavio se "Mission: Impossible - Ghost Protocol", a Slavko Sobin u "Igri prijestolja". No, morali ste biti jako pažljivi jer jedan treptaj u pogrešnom trenutku... I nema Sobina.

Bosna i Hercegovina

BiH možda nema gomilu "jakih imena", ali imaju oskarovca Danisa Tanovića čija je izvrsna "Ničija zemlja" 2001. osvojila zlatnog kipića za najbolji strani film. Nakon toga snimio je i "Triage" s Colinom Farrellom i Christopherom Leejem, a prošle je godine snimio indijski "Tigers".

Jedan od svakako najpoznatijih BiH glumaca je Velibor Topić. Mostarac s londonskom adresom nanizao je odličnih uloga, a veliko platno i male ekrane dijelio je s velikim imenima kao što su Brad Pitt, Benicio Del Toro, Jason Statham, a surađivao je i s Ridleyjem Scottom koji očito gaji simpatije prema glumcima s ovih prostora. Nedavno smo ga imali prilike vidjeti u izuzetno zabavnom "Kingsman: The Secret Service" s Colin Firthom i Samuelom L. Jacksonom.

Tu je i Edin Galijašević alias Edin Gali kojeg smo mogli gledati u odličnoj seriji "Mad Men" (za koju je dobio i Emmyja za sporednu ulogu), "New Girl", a glumio je i u "Fury" s Bradom Pittom i Shijom LeBeoufom. Uglavnom, ima samo 24 godine i pred njim je sjajna budućnost.

Miraj Grbić pojavio se u "Mission: Impossible - Ghost Protocol", Adnan Hasković u "Snowpierceru", a Luna Zimić Mijović pojavila se u "Youth" s Michaelom Caineom i Harveyjem Keitelom.

"Uvijek sam vjerovao da ću raditi i u Hollywoodu jer sam mišljenja da ima mjesta za još jednog glumca - mene. Istina, bilo je teško otvoriti vrata prema Americi, ali još je teže ondje se održati. Zato svakodnevno radim na tijelu i nagslaku", rekao je prije tri godine Grbić.

Zani Marjanović zbog uloge u filmu Angeline Jolie predviđali su inozemnu karijeru, ali zasad je snimila samo "Broken" s Timom Rothom i glumila u mini-seriji "The Game". Goran Kostić kojeg bi, doduše, mogli prisvojiti i Srbi, također je glumio u filmu Angeline Jolie, ali pojavio se i u "Taken" s Liamom Neesonom, "Hannibal Rising" i briljantnom "Children of Men" Alfonsa Cuarona.

Feđa Štukan se nakon "In the Land of Blood and Honey" pojavio u seriji "Missing", "Child 44" s Tomom Hardyjem, ali i u španjolskom "A Perfect Day" u kojem su se pojavili i Benicio Del Toro, Tim Robbins i Olga Kurylenko.

Tu su još i Jack Dimić, Ajla Hodžić (Walk Hard: The Dewey Cox Story , The Unit), Dario Deak (NCIS: Los Angeles, Universal Soldiers), snimatelj Suki Medenčević, a redatelj Jasmin Dizdar ove godine surađuje s legendarnim Keitelom na filmu "Chosen".

Slovenija

Jedva smo iskopali važnije Slovence u Hollywoodu i premda se radi o popriličnom navlačenju, Dežela ima jedno izuzetno jako ime - Željka Ivaneka.

E sad, Slovenci bi u ovom slučaju lako mogli "zaratiti" sa Srbima (iako ga tu i tamo prisvajaju i Hrvati) ili se pak pomiriti s tim da ga dijele. Svejedno, ono što je u ovom slučaju bitno je da se radi o odličnom glumcu. Ivanek možda jest "onaj lik kojeg ste vidjeli u masu toga, a ne znate kako se zove", ali sve u čemu se pojavio, odradio je besprijekorno.

Njegova je televizijska filmografija (The Americans, Lost, Big Love, House, True Blood, John Adams, 24, Oz, Ally McBeal) impresivna kao i ona filmska (Argo, Dogville, Hannibal, Black Hawk Down, In Bruges, The Bourne Legacy, Donnie Brasco), a za ulogu Raya Fiskea u "Damages" osvojio je i Emmyja. Jako ime u svakom slučaju.

Katarina Čas ima "Vuka s Wall Streeta", "Dannyja Collinsa" i "Čuvara zakona", mladi Andrei Lenart "Kingsman: The Secret Service" i "Crossing Over" čiji scenarij također potpisuje, Amy Dolenz hrpu koještarija, Yana Yanezic nekoliko manjih, uglavnom nepotpisanih uloga, a i malo je dublirala u Harryju Potteru.

Na listu možemo ubaciti i odličnog i sve popularnijeg američkog komičara Anthonyja Jeselnika, ali to je prilično navučena priča jer Wikipedija tvrdi da njegovo prezime potječe iz Slovenije. Nije puno, ali hvatamo se za slamke.

I za kraj - Slavoj Žižek. Iako nije glumac niti redatelj, dokumentarce Sophie Fiennes prema njegovim knjigama "The Pervert's Guide to Cinema" i "The Pervert's Guide to Ideology" ni jedan pravi ljubitelj filmova ne bi smio propustiti.

Crna Gora

S Crnom Gorom također smo imali problema jer imaju jaka imena u Danskoj. Naime, prvo ime na listi je Dejan Čukić, odličan glumac najpoznatiji po danskim filmovima kao što je odlični "U Kini jedu pse", ali o holivudskoj karijeri ne možemo govoriti.

Dansku karijeru ima i Marijana Janović.

Snimatelj Bojan Bazelli prvi je "holivudski Crnogorac" na kojeg smo naišli, a on se može pohvaliti radom na nizu popularnih filmova kao što su "Mr. & Mrs. Smith", "Rock of Ages", "Hairspray", izvrsni "Kalifornia", "The Ring" i "The Lone Ranger".

Iako ovim potezom kršimo pravila koja smo sami postavili, spomenut ćemo Dušana Vukotića, redatelja, scenarista, animatora, crtača i karikaturista koji je 1962. osvojio Oscara za "Surogat". Vukotić je pronio slavu "zagrebačke škole crtanog filma", a nagrađivan je na festivalima u Bergamu, San Franciscu, Beogradu, Londonu, Cannesu, Melbourneu, Parizu, Milanu.

Makedonija

Od makedonskih holivudaša našli smo samo jedno ime, ali radi se o jakom imenu.

On je Milčo Mančevski, redatelj, scenarist, fotograf i umjetnik iz Skopja s adresom u New Yorku. Riječ je o još jednom ex-Jugoslavenu s nominacijom za Oscara. Naime, njegov "Before The Rain" iz 1994. noiminiran je u kategoriji najboljeg stranog filma, a iste je godine osvojio i Zlatnog lava u Veneciji.

New York Times njegov je film uvrstio na listu tisuću najboljih filmova svih vremena.

Dobro je spomenuti da se okušao i kao redatelj na izvanrednoj HBO-ovoj seriji "Žica", a uz "Dust", "Shadows" i "Mothers", iza sebe ima preko 50 kratkih filmova. Isto tako, spomenut ćemo da je režirao spot za veliki hit Arrested Developementa "Tennessee".

Srbija

I za kraj, najveća konkurencija Hrvatskoj na ovoj listi. Barem po broju glumaca.

Za početak, Srbi imaju legendu, Petera Bogdanovicha ili Petra Bogdanovića, redatelja, scenarista, glumca, producenta, kritičara i filmskog povjesničara koji iza sebe ima kultni "The Last Picture Show", "What's Up, Doc", "Daisy Miller", "Mask" i odlični dokumentarac "Runnin Down A Dream". No, pojavio se i u nizu kultnih filmova, a i radi se o imenu koje poznaje svaki filmofil koji imalo drži do sebe.

Peterovu prezimenjakinju Lolitu Davidovich dijele Slovenci i Srbi, a od osamdesetih pojavila se u nizu popularnih filmova i serija (JFK, Cobb, Gods and Monsters, Monk, CSI, Curb Your Enthusiasm, Psych itd.)

Emir Kusturica je režirao "Arizona Dream" i angažira Johnnyja Deppa u vrijeme kada je postajao sve veća zvijezda.

Već smo spomenuli Millu Jovovich, a spomenut ćemo je opet i dodati da joj je majka Ruskinja, a otac Srbin, Bogdan Jovović. Tu su još dvije ljepotice, Stana Katić (Castle) koja tvrdi da ima i srpske i crnogorske i hrvatske krvi, ali i Sasha Alexander koja se trenutno pojavljuje u popularnoj seriji "Rizzoli & Isles".

S jedne strane, Marija Karan glumila je uz legendarnog Anthonyja Hopkinsa u "The Rite", ali dogodio joj se i film s Jeanom-Claudeom Van Dammeom (Assassination Games) pa nismo baš najsigurniji možemo li joj predvidjeti sjajnu holivudsku karijeru.

Jedna od glumica koju ste zasigurno vidjeli u brojnim filmovima i serijama je Natalija Nogulić, a imali ste je prilike gledati od "Dinastije" i "Pričama iz kripte", preko "Frasiera" i "The Practice", pa sve do "Hot in Cleveland" i "2 Broke Girls", a trekiji će je zasigurno pamtiti po ulozi admiralice Alynne Nechayev "The Next Generationa" i "Deep Space Ninea".

Facu Predraga Bjelca ne možete zaboraviti, a vjerojatno ga pamtite iz Harryja Pottera gdje je glumio Igora Karakoffa. Pojavio se još u "Narnijskim kronikama" i hororu "The Omen".

Lazar Ristovski možda nema neke lude inozemne uloge, ali kad se Šerbedžija ne javi, uvijek može uskočiti i zaigrati ruskog terorista pa se dosad pojavio u Bondu "Casino Royale" i "The November Man" bivšeg Bonda, Piercea Brosnana. 

I dok je Ristovski s Bondom samo kartao, Miloradu Kaporu pripala je "čast" poginuti u prepucavanju s Bondom.

Iako smo ga ovdje navikli gledati u sapunjarama, Stefan Kapičić imao je i uloge u "24", "Numb3rs", "The Unit" i filmu "Big Miracle".

Bojana Novaković glumila je u odličnoj seriji "Shameless" i filmovima "Edge of Darkness" i "Devil", Branka Katić glumila je u "Red Widow", "Big Love", "Entourage" i "American Odyssey" i filmovima "Public Enemies" i "Captain America: The Winter Soldier", Sergej Trifunović pojavio se u "Next", "The Whitsleblower", "The Raven" i "War, Inc.", Branko Tomović ima "24: Live Another Day" i "Fury", a producent Gordon Bijelonić radio je na "The Angriest Man in Brooklyn", "It's a Disaster" i "The Forger".

Pročitajte više