Kontrola uma: Kako prestati s nezdravim večernjim zalogajima?

UKOLIKO ne možete kontrolirati svoju konstantnu želju za ukusnim zalogajem "nečeg slatkog", znanstvenici tvrde da vam mogu pomoći. Naime, metodom "Brain traininga" ili "Treninga mozga", mogli biste se odviknuti od nezdrave navike posezanja za kasnovečernjim zalogajima.

Kako prenosi Scientist Live, znanstvenici sa sveučilišta Exeter, Cardiff, Bristol i Bangor vjeruju kako centar za "nagrade" u mozgu pojedinca češće aktivira osjećaj koji nas tjera na prejedanje, nego onaj koji govori da zadovoljimo samo osnovnu razinu gladi. To znači da su prejedanje i prekomjerna tjelesna težina direktno povezani s centrom za motivaciju i nagrade u mozgu, no određenim metodama, oni se mogu i regulirati.

"Naše je istraživanje bilo važno, jer nam omogućuje razumijevanje procesa koji kod pojedinca dovodi do pretilosti. Našim metodama mogli bismo reducirati želju za hranom, utjecati na smanjivanje tjelesne težine, a time i produljiti život neke osobe", rekao je liječnik John Parkinson sa Sveučilišta Bangor.

Slike ili reklame prehrambenih proizvoda, tvrde znanstvenici, direktno utječu na centar za motivaciju i aktiviraju "prejedačko" ponašanje. Kod onih koji imaju manjak samokontrole, ta se želja, naravno, ubrzo pretvara i u praksu. Da bi spriječili takva ponašanja, znanstvenici su špočeli razvijati program koji bi na motivacijski dio mozga trebao imati sasvim suprotan učinak, a koji će, po završetku, biti dostupan svima online. Slični programi, tvrde znanstvenici, koriste se i kod ovisnika o kockanju ili alkoholu.

Pročitajte više