Ne možete odoljeti hrani? Probajte terapiju elektrošokovima

Ne možete odoljeti hrani? Probajte terapiju elektrošokovima

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI istražuju novi i vrlo neobičan način borbe protiv viška kilograma - kratki strujni udari stimuliraju mozak, a želja za prejedanjem nestaje.

Istraživački tim sveučilišta u Pennsylvaniji želi koristiti metodu koja je već odobrena pri liječenju neuroloških i psihičkih poremećaja kao što je recimo Parkinsonova bolest. Kod primjene, procedura ne uništava niti jednu stanicu mozga, a pacijent niti u jednom trenutku ne osjeća nikakvu bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doktor Casey Halpern, autor istraživanja, smatra da se pri liječenju prevelike tjelesne težine nije u obzir uzela nervna baza kompulzivnog prejedanja koja zapravo najčešće dovodi do gojaznosti.

Prilikom eksperimenata, strujnim udarima podražavao se mozak predebelih miševa koji su izgubili želju za hranom, pa stručnjaci smatraju da bi se isti učinak mogao dobiti i kod ljudi.

Dio mozga koji se stimulirao strujom zove se nucleus accumbens, povezuje ga se s doživljavanjem zadovoljstva, a nalazimo ga i kod miševa i kod ljudi. Operacijom se u nucelus accumbens ugrađuje elektroda koja je povezana s vanjskim stimulatorom, aparatićem vrlo sličnom pacemekeru. Kad se stimulator uključi, elektrode šalju neprekidne električne impulse u mozak.

Tijekom korištenja stimulatora, miševi na kojima se eksperimentiralo pojeli su oko 60% manje visokokalorične hrane, a kad se stimulator nije koristio, vraćali su se staroj navici prežderavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara