Marsu prijeti udar kometa, posljedice bi mogle biti ozbiljne

Foto: Shutterstock

NOVOOTKRIVENI komet C/2013 A1 je na putu prema Marsu, s kojim bi mogao imati sudar i izazvati na planetu ozbiljne promjene.

Komet je otkriven 3. siječnja 2013., a na njegovo postojanje upozorio je astronom Robert H. McNaught, promatrač koji je dosad otkrio čak 74 kometa. On sudjeluje u programu koji otkriva asteroide koji bi se mogli u budućnosti približiti Zemlji.

Kad je C/2013 A1 otkriven, nalazio se 1,07 milijardi kilometara od Sunca. Pretpostavlja se da će 25. listopada 2014. proći najbliže Suncu, na udaljenosti od 209 milijuna kilometara. Ono što je zanimljivije jest to što će nekoliko dana ranije, 19. listopada, komet čija bi jezgra mogla biti široka od osam do pedeset kilometara, proći Marsovom orbitom, pa bi tako trebao proći pokraj Marsa na otprilike 101.000 kilometara udaljenosti, prenosi Huffington Post.

Trenutno se komet promatra, pa nije sasvim sigurno koliko blizu ili daleko od Crvenog planeta će on proći. Postoji i mogućnost da se sudari s Marsom, a takva bi kolizija uzrokovala nastanak kratera dubokog do dva kilometra.

Pročitajte više