Matanićev "Zvizdan" osvojio nagradu u Cannesu!

FILM "Zvizdan" Dalibora Matanića, nakon brojnih pohvala struke i medija, osvojio je i nagradu žirija za najbolji film programa Un Certain Regard na 68. Filmskom festivalu u Cannesu, javlja HRT.

Selekcija Un Certain Regard jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika. Film je na festivalu premijerno prikazan 17. svibnja, kao jedini hrvatski predstavnik u konkurenciji u Cannesu od hrvatske neovisnosti.

>> I Variety nahvalio Matanićev "Zvizdan"

>> "Ni u Hrvatskoj nema sretne ljubavi": Francuzi puni hvale za "Zvizdan"

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, piše HAVC. Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom. Podsjetimo, "Zvizdan" je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1400 filmova iz cijeloga svijeta.

"Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu", izjavila je nakon objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić.

"Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći 'da' i priznati moć talenta, a nagrada u Cannesu je baš takvo, veliko - 'da'. Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je - 'da' najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći 'da' svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam", izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux. Publika ga je ispratila gromoglasnim pljeskom.

>> Matanićev "Zvizdan" pokupio ovacije u Cannesu

"Jako je lijepo doživjeti toliko ovacija i emocija. Gledatelji su shvatili film koji smo pokušali napraviti. Poruka filma je univerzalna - ako se nastavi kod mržnje i netolerancije, ostat ćemo tupi i gluhi kraj, koji neće imati veze s ostatkom svijeta", rekao je nakon premijere filma Dalibor Matanić.

"Zvizdan" se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Pročitajte više