NASA: Ako otkrijemo asteorid koji ide prema Zemlji, pomolite se!

Foto: Shutterstock

NASA-in šef Charles Bolden ima samo jedan savjet u slučaju udara asteroida: Molite se.

Tako bi SAD, ili bilo koja druga država, mogla postupiti u slučaju da nepoznati asteroid i meteor krene prema zemlji, rekao je Bolden u Kongresu.

Asteroid za kojeg se procjenjuje da je imao promjer od 16 metara je eksplodirao na nebu iznad Chelaybinska u Rusiji, oštetio par zgrada i ozlijedio više od 1500 ljudi.Kasnije istog dana, veći asteroid otkriven prošle godine je prošao 27,200 kilometara od zemlje, bliže nego mreža televizijskih i meteoroloških satelita koji se nalaze u orbiti.

Asteroid koji bi uništio civilizaciju

NASA je otkrila i prati otprilike 95 posto najvećih objekata koji lete kraj zemlje,  onih koji su jedan kilometar u promjeru.

"Asteroid veličine kilometra bi vjerojatno uništio civilizaciju", rekao je savjetnik John Holdren.

U prosjeku, svakih tisuću godina sličan asteroid udari Zemlju. "Ne znamo kada će udariti, no ako će to biti u periodu od tri tjedna, pomolite se", rekao je Bolden i dodao: "Šanse da takav scenarij se dogodi su vrlo male, ali šteta koju bi izazvao je ogromna".

Meksiko i Sibir

Prije otprilike 66 milijuna godina, leteći objekt promjera 10 kilometara je udario u današnji poluotok Yucatan u Meksiku, uzrokujući izumiranje dinosaura i većine ostalog životinjskog i biljnog svijeta.

Asteroid koji je prošli mjesec eksplodirao iznad Rusije je najveći objekt u atmosferi od 1908., kada je komet ili asteroid eksplodirao iznad Tunguske u Sibiru, uništivši 80 milijuna stabala i 2,150 kvadratnih kilometara površine.

Pročitajte više