NASA otkrila novi pojas zračenja oko Zemlje, ne zna se što ga je uzrokovalo

Foto: NASA

OKO ZEMLJE se prošle godine privremeno stvorio treći pojas zračenja, otkrilo je NASA-ino istraživanje provedeno uz pomoć tzv. Van Allenovih sondi.

Druga dva pojasa koja okružuju naš planet poznata su od 1958. godine, a nastala su kao reakcija na solarne oluje i vremenske prilike u svemiru, te ponekad ugrožavaju satelite, kao i ljude koji borave u svemiru, prenosi TG Daily.

A otkriće trećeg pojasa dogodilo se gotovo slučajno. Naime, Van Allenove sonde ustvari su dvije identične svemirske letjelice koje detaljno bilježe sve aktivnosti unutar pojasa. Nakon što su stavljene u rad 30. kolovoza prošle godine tim koji ih nadgleda odlučio je uključiti takozvani REPT teleskop ranije nego što je planirano, kako bi se njegova opažanja preklopila s opažanjima zabilježenim unutar druge misije nazvane SAMPEX.

A to je bila dobra odluka: "Peti dan nakon što je REPT aktiviran uočili smo formiranje trećeg pojasa zračenja. Zapitali smo se je li sve u redu s našim instrumentima. Sve smo provjerili i sve je bilo u redu, a pojas je postojao puna četiri tjedna", otkrio je Shri Kanekal zamjenik voditelja misije istraživanja putem Van Allenovih sondi i dodao da je nakon tog perioda spomenuti radijacijski pojas uništio snažan međuplanetarni udarni val koji je stigao sa Sunca.

Uočavanje trećeg pojasa zračenja pruža znanstvenicima nove informacije o formiranju i mijenjanju oblika takvih pojaseva, koji ponekad naglo "nabujaju" zbog energije koja stiže sa Sunca te tako utječu na satelite i letjelice te potencijalno ugrožavaju ljudske misije u svemir.

"55 godina nakon otkrića pojasevi zračenja oko Zemlje još uvijek nas iznenađuju i postoji još puno nepoznanica vezanih uz njihovu aktivnost i postojanje, koje tek treba objasniti. Mislili smo da ih 'poznajemo', ali tomu nije tako", objasnio je Nicky Fox, znanstvenik koji radi na projektu Van Allenovih sondi.

Van Allenovi pojasevi zračenja sadrže energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, a održava ih Zemljino magnetsko polje. Te visokoenergetske elementarne čestice električki nabijaju kozmičke zrake. Tzv. Vanjski Van Allenov pojas zračenja sadrži visokoenergetske elektrone, dok unutarnji sadrži protone i elektrone. Osim toga, oni sadrže i manju količinu alfa-čestica, a povezani su i sa stvaranjem polarne svjetlosti, kad visokoenergetske čestice udaraju u gornje slojeve atmosfere i stvara se fluorescencija. Štite Zemlju od opasnog Sunčeva zračenja tako što ga "skupljaju" i od njega formiraju pojaseve koji opasavaju Zemlju, a imaju ih svi planeti koji imaju dovoljno jako magnetsko polje.

Pročitajte više