Na jednom dijelu široka manje od metra: U Varšavi useljena najuža zgrada na svijetu



DVOKATNICA namijenjena stranim umjetnicima koje Varšava poziva u goste, službeno je postala najuža zgrada na svijetu. Na svom najužem dijelu zgrada je široka svega 92 centimetra, a njen autor, Jakub Szczesny, zamislio ju je kao umjetničku instalaciju smještenu u prostor širok između 92 i 152 cm koji se nalazi između dvije zgrade u centru Varšave.

Zgrada se nalazi blizu mjesta gdje je u vrijeme Drugog svjetskog rata i nacističke okupacije Varšave stajao drveni most koji je spajao dva dijela nekadašnjeg varšavskog židovskog geta, prenosi Huffington Post.

Ona se sastoji od jednog malog stana, radne sobe, kuhinje i kupaone na prvom te spavaće sobe na drugom katu, dobila je ima "Dom Kereta", po svom prvom stanaru - izraelskom piscu Edgaru Keretu, koji svoje porijeklo vuče od poljskih Židova koji su preživjeli holokaust.

"Majka se nikada nije vratila u Poljsku, ali za nju je važna sudbina mog stvaralaštva u zemlji iz koje sam porijeklom. Kad je pročitala prijevod moje prve knjige na poljski, kazala mi je da više nisam izraelski pisac već poljski pisac u izgnanstvu", naglasio je kazao je prvi stanar najuže zgrade na svijetu.

Pročitajte više