Neočekivano prijateljstvo: Dennis Rodman Kim Jong-unu poručio da ima prijatelja za cijeli život

Foto: AFP

DENNIS RODMAN ovog je utorka u društvu igrača Harlem Globetrottersa i produkcijske ekipe stigao u Sjevernu Koreju kako bi snimio dokumentarac za HBO.

A za vrijeme tog posjeta bivši se košarkaš susreo s sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, s kojim je gledao košarkašku utakmicu između mješanih timova igrača iz obje zemlje, večerao sushi i, kako se čini iz njegovih izjava, razvio pravo prijateljstvo.

Naime, Rodman je Jong-unu poručio da ima "prijatelja za čitav život", izjavio je za AP Alex Detrick, glasnogovornik tvrtke koja snima dokumentarac. Bivši je košarkaš ovim susretom postao najpoznatiji Amerikanac koji je uživo upoznao Jong-una otkad je on stupio na vlast u prosincu 2011. godine, što ga čini prilično značajnijim u trenucima kad su odnosi između Washingtona i Pjongjanga prilično zategnuti, prenosi Guardian.

Jong-un je bivšoj košarkaškoj zvijezdi poručio kako se nada da će njihov posjet "probiti led" između dvije države, a u Rodmanovom se društvu odlično zabavljao, smijući se i udarajući rukama po stolu koji se za vrijeme utakmice nalazio ispred njega. I iako su prvotno razgovarali uz pomoć prevoditelja, "zbližili" su se za vrijeme trajanja utakmice pa je Jong-un izgovorio i nekoliko riječi engleskog.

Nakon toga novi su prijatelji otišli na večeru, a Jong-un svoje je goste raskošno ugostio, posluživši večeru s deset slijedova. Nakon što su ga pozvali da dođe u posjet SAD-u, sjevernokorejski se vođa navodno od srca nasmijao, ali i dodao da se nada da će ova sportska razmjena doprinijeti "uzajamnom razumijevanju među ljudima ovih dviju zemalja".

Iz Washingtona posjet je prokomentiran riječima: "U privatnim aranžmanima svi Amerikanci mogu raditi što god misle da je ispravno", poručio je glasnogovornik Patrick Ventrell.

Prije odlaska Rodman je za kinesku novinsku agenciju izjavio da je Kim "poput svog djeda i oca, koji su veliki vođe, super dečko, vrlo iskren i jako voli svoju suprugu" te dodao da u ovakvoj situaciji jedna osoba ne može ništa promijeniti: "Jedan čovjek ne može učiniti ništa. Njegova ga zemlja i njegovi ljudi vole. Ja ga volim, on je super lik", zaključio je.
 

Pročitajte više