Novi početak za malenog junaka: Dječak kojem su presađene obje ruke pušten iz bolnice

Screenshot: YouTube

"IZAZOVI s kojima se sada mora suočiti su ogromni, ali njegova odlučnost pobijedit će sve prepreke", rekla je Pattie Ray, majka osmogodišnjeg Ziona Harveya iz SAD-a, najmlađe osobe na svijetu kojoj je napravljena dvostruka transplantacija ruku.

Zion je zahvatu podvrgnut početkom srpnja ove godine, u Dječjoj bolnici Philadelphia, a operacija koju je izvodio tim od 40 liječnika trajala je 11 sati.

"Probudio se sa smiješkom. Nije bilo niti jednog uzdaha, suze niti prigovora", rekao je liječnik L. Scott Levin koji rukovodi programom transplantacija.

Zion, koji je zbog sepse još kao beba ostao bez šaka i stopala, dobro je podnio operaciju i zasada se odlično oporavlja te je u srijedu pušten iz bolnice, izvještava Time. Njegove ruke još su u zavojima, no već sada pokretljivost je dovoljno dobra da se osmogodišnjak može konačno igrati svojim figuricama omiljenih akcijskih junaka, a liječnici ističu da u budućnosti, nakon uspješne transplantacije, Zion ne bi trebao imati nikakvih fizičkih ograničenja. 

Pročitajte više