Odabran najbolji restoran na svijetu

Foto: Rene Redzepi/Twitter

DANSKI restoran Noma proglašen je najboljim na svijetu, prema top listi uglednog britanskog gastromagazina Restaurant na kojoj je s prvog mjesta izgurao prošlogodišnjeg pobjednika, španjolski El Celler De Can Roca. Noma je laskavu titulu osvajala tri godine zaredom prije toga (2010., 2011., 2012.).

Časopis Restaurant svake godine izdvaja 50 najboljih restorana na svijetu o kojima odlučuje žiri od oko 900 gastrostručnjaka.

Vlasnik i chef Nome je Rene Redžepi (36). Svojom nordijskom kuhinjom Redzepi je uspio izgurati restoran El Celler De Can Roca na drugo mjesto.

Sin makedonskog useljenika, Redžepi je godinama u Nomi bio pomoćni kuhar, a specijalizirao se za jela od piletine. Sada se najozbiljnije bavi nordijskom kuhinjom.

"Redžepijevo obraćanje pažnje na detalje, inovativni pristup traganju za hranom i eksperimentiranje s fermentacijom - sve to potaknuto strašću i neumornom znatiželjom - ponovno je dovelo njegov restoran na vrh", rekli su organizatori na dodjeli nagrada u londonskom Guildhallu u ponedjeljak.

Na trećem mjestu drugu godinu zaredom je Osteria Francescana u Modeni, njujorški Eleven Madison Park popeo se za jedno mjesto i sada je četvrti na listi i najbolji u Sjevernoj Americi.

Osim El Celler de Can Roce, koji vode tri brata, na listi je još šest španjolskih restorana. Tako je Mugaritz zauzeo šesto mjesto, a Arzak je ostao na osmom.

Među 50 najboljih restorana na svijetu sedam je američkih, uključujući Alineu u Chicagu i Per Se u New Yorku.


Prvi put dva su britanska restorana uvrštena među deset najboljih - londonski Dinner na petom mjestu (za dva više nego lani) te The Ledbury s Nothing Hilla na 10. mjestu.

Najbolji restoran u Južnoj Americi je D.O.M. u Sao Paulu koji je na sedmom mjestu.

Azija ima sedam restorana na listi, a njezin najbolji je Nahm u Bangkoku koji je zauzeo 13. mjesto, dok je moderni indijski restoran Gaggan, također u Bangkoku, na 17. mjestu. Hrvatske na popisu nema.

Pročitajte više