Odgovor scijentologa na dokumentarac koji je potresao Hollywood

Foto: Guliver Image/ Getty Images

DOKUMENTARNI film Alexa Gibneyja (na fotografiji) "Going Clear: Scientology and the Prison of Belief" koji se premijerno prikazuje na ovogodišnjem Sundance Film festivalu izazvao je pravu paniku među članovima Scijentološke crkve, a o koliko teškim optužbama se zapravo radi, govori i to što su iz HBO Documentary Filmsa angažirali tim od čak 160 odvjetnika koji su prethodno pogledali film kako bi kompaniju osigurali od napada.

Scijentološka crkva je zatim platila oglase u New York Timesu i Los Angeles Timesu u kojima je dala do znanja kako je "film utemeljen na lažnim informacijama", prenosi Salon.

U filmu koji je nastao prema istoimenoj knjizi Lawrencea Wrighta, među ostalim se spominju bizarne metode zastrašivanja koje su koristili čelnici crkve, kao i nastojanja crkve da razori brak Toma Cruisea i Nicole Kidman.

Naime, poglavar crkve David Miscavige navodno je bio sumnjičav prema Kidman čiji je otac bio poznati australski psiholog, smatrajući da će negativno utjecati na Cruisea.

No, sada se i službeno oglasila Scijentološka crkva, a ovo je dio njezinog priopćenja:

"Crkva je dokumentirala dokaze iz kojih se vidi da su iznesene optužbe u Gibneyjevom filmu izrekli profesionalni antiscijentolozi i lažljivci koji  zarađuju za život tako što šire lažne informacije o nama. Crkva je u više navrata pokušala stupiti u kontakt s Gibneyjem i ljudima iz HBO-a, i pritom im osigurati relevantne informacije o sebi te je čak 25 osoba bilo spremno s njima pričati i dati im valjane informacije iz prve ruke. Nismo željeli poseban tretman, već samo fer tretman".

Pročitajte više