Otkriven novi najveći prosti broj: Od prijašnjeg veći za četiri milijuna znamenki

Foto: Shutterstock

OTKRIVEN je novi najveći prosti broj poznat čovjeku, a on je od prijašenjeg veći za više od četiri milijuna znamenki.

U pitanju je 2 na 57,885.161 potenciju minus jedan, a ima čak 17,425.170 znamenki i da svaki dan provedete 12 sati pišući ga trebalo bi vam 403 dana da ga napišete. Osim toga, zauzeo bi 13.000 stanica A4 formata.

Iako postoji neograničen broj prostih brojeva, "lov" za najvećim posljednjih godina vrti se oko rijetkih Mersennovih brojeva, nazvanih prema francuskom matematičaru i fratru iz 17. stoljeća Marinu Mersenneu. Oni imaju formu 2 na x-tu potenciju minus 1, s tim da je i x također uvijek prosti broj. Ovo je tek 48. pronađen.

"To je kao da ste pronašli dijamant. Ljudi vole te velike proste brojeve pa to ima vrijednost", objasnio je čovjek zaslužan za otkriće, Curtis Cooper. Broj je pronađen uz pomoć pretraživača Great Internet Mersenne Prime Search, mreže unutar koje se nalazi 360.000 računala diljem svijeta, prenosi Daily Mail.

Cooper je pronašao i prošla dva najveća broja. Bivši rekorder imao je 12,978.189 znamenki, a otkriven je prije četiri godine.

Prosti brojevi ili prim-brojevi su svi prirodni brojevi djeljivi bez ostatka samo s brojem 1 i sami sa sobom, a veći od broja 1.

Pročitajte više