Otvorena najskuplja scijentološka građevina u kojoj će se učiti kako "stvoriti novi svijet": Cruise i Travolta u prvom redu

Foto: Guliver Image/Getty Images

GLUMCI Tom Cruise, John Travolta i Kelly Preston pridružili su se ostalim uvaženim članovima scijentološke zajednice ove nedjelje na svečanom otvorenju goleme Flag Building u Clearwateru, unutar koje će se odvijati "najznačajniji projekt Crkve", tvrde upućeni.


Crkveni poglavar David Miscavige predsjedao je ceremonijom koja je trajala samo osam minuta i završena je zlatnim konfetama koje su padale po prisutnima. Nakon toga Miscavige je poveo prvu grupu vjernika kroz vrata zdanja u kojem će se odvijati i prvi put biti predstavljen dugoočekivani program "Super Power", koji je osnivač L. Ron Hubbard osmislio još '70-ih, ali Crkva nije htjela s njime započeti dok se ne bude u mogućnosti sagraditi primjereno zdanje, piše Tampa Bay Times.

Hubbard je tvrdio da će program Super Power omogućiti scijentolozima da razviju posebne sposobnosti i "stvore novi svijet".

Temelji Flag Buildinga postavljeni su 1998. godine. Brad Kugler i Palm Harbor druga su generacija scijentologa i ujedno ljudi koji su se popeli na drveće kako bi mogli vidjeti što se događa na svečanom otvorenju: "Gledam ovo kako niče iz zemlje proteklih 15 godina. Golemo je", kazao je Brad.

Oko posjeda podignute su visoke ograde i posađena drveća, a zbog ceremonije su bile zatvorene okolne ceste pa čak i pločnici. Svakoga tko je želio proći zaustavilo je posebno crkveno osiguranje. Medijima nije dozvoljen pristup. Ipak, Tampa Bay Times piše da se na petom katu zgrade nalaze prostorije za program Super Power u kojima su posebno osmišljene sprave koje bi trebale poboljšati čovjekovu "perceptiku", kako ju je zvao Hubbard. Tamo je navodno i posebna oprema koja bi ljudima trebala omogućiti iskustvo smanjene gravitacije. Na šestom katu nalazi golema traka za trčanje, jer će scijentolozi trčati "dok ne dosegnu prosvjetljenje", pisao je Hubbard.

U kampanji u kojoj se godinama skupljao novac za ovu najveću i najskuplju građevinu Scijentološke crkve do 2011. godine prikupljeno je više 145 milijuna dolara.

Pročitajte više