Ovi hrvatski gradovi natjecat će se za titulu Europske prijestolnice kulture

Foto: FAH

DEVET hrvatskih gradova predalo je svoju kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a riječ je o Dubrovniku, Đakovu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu. Sljedećeg tjedna Ministarstvo kulture formirat će povjerenstvo koje će s predstavnicima tih gradova obaviti sastanke potkaj svibnja, a odluku koji će grad ponijeti titulu prijestolnice kulture saznat ćemo početkom iduće godine.

"Dosta je velik broj gradova sudjelovao u utrci, a devet ih je ušlo u drugi krug", rekao je Šipuš na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara.

Podsjetio je da je 16. travnja 2014. odlukom EU Hrvatska dobila prigodu da sudjeluju u natjecanju za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. EU na taj način potiče očuvanje identitetskih i kulturnih silnica, napomenuo je dodavši kako su, bez obzira na to koji će grad ponijeti tu laskavu titulu, svi hrvatski gradovi prijestolnice kulture.

Predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić podsjetila je na razvoj ove manifestacije te istaknula kako je 1985. tadašnja Europska zajednica na poticaj Grčke prihvatila organizaciju te manifestacije. 

Zamjenica dubrovačkoga gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić predstavljajući svoj grad istaknula je kako su u pripremi za natjecanje odluke donošene uvijek "odozdo prema gore", a ne obrnuto. Ta titula bi Dubrovnuku pomogla u izgradnji novoga urbanog identiteta, rekla je.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković je rekao kako njegov grad ponajprije predstavlja kulturna veličina kao što je biskup Josip Juraj Strossmayer. Đakovačka su posebnost i konji lipicanci koji su u Hrvatskoj od 1506. godine, rekao je, dodavši da je prepoznatljivo i po manifestaciji Đakovačkih vezova.

Po riječima zamjenika osječkoga gradonačelnika Vladimira Hama, pobjeda Osijeka u toj utrci otvorila bi gradu razvoj vlastitih potencijala i snažan zamah u kulturnom razvoju.

"Mi u Istri i Puli već odavno živimo europske vrijednosti pa bi ova titula značila", smatra gradonačelnik Pule Boris Miletić, učvršćivanje europskih vrijednosti. Pročelnik riječkoga Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar podsjetio je novinare na geslo Rijeke u ovom natjecanju "Luka različitosti", u kojem je, kako smatra, sadržan i program natjecanja grada Rijeke za titulu europske prijestolnice kulture.

Split će se kao veliko kulturno središte, ako osvoji titulu, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević, kulturno povezati s gradovima u svom okruženju kao što su Supetar, Hvar, Komiža, Sinj, Vrlika, Imotski i Mostar.

"Pod geslom '100 posto za kulturu' nadamo se osvajanju titule", rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Po riječima zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, Zadar kao grad s dubokom i bogatom kulturnom prošlošću, ako osvoji titulu, kulturno će se povezati sa svojim zaleđem i otocima.

Komentirajući kandidaturu Zagreba za Europsku prijestolnicu kulture zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je kako je obišao dosadašnje europske gradove prijestolnice kulture te da ni jedan od njih nije bio glavni grad. Zato Bandić smatra da ni Zagreb kao glavni hrvatski grad vjerojatno neće biti izabran za Europsku prijestolnicu kulture.

Svaki od hrvatskih gradova, od Dubrovnika na jugu i Osijeka na istoku, koji su ušli u daljnji krug natjecanja zaslužili su biti prijestolnica kulture, ocijenio je Bandić.

Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš poručio je kandidatima da dobro razmisle žele li uložiti puno truda, rada i strpljenja u to da postanu Europska prijestolnica kulture. Financijska nagrada gradu koji postane kulturna prijestolnica Europe je milijun i pol eura.

Rok za predaju kandidatura na natječaj za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine istekao je 17. travnja u 17 sati, a samo četiri minute kasnije Šipuš je na konferenciji za medije objavio imena gradova koji su u propisanom roku predali kandidaturu na natječaj, a gradonačelnici i predstavnici gradova kandidata javnosti su predstavili dio kandidature i natječajne dokumentacije svoga grada.

Europske prijestolnice kulture ove su godine belgijski Mons i češki Plzen, a i grad koji bude izabran za Europsku prijestolnicu kulture tu će titulu dijeliti s jednim od gradova kandidata u Irskoj.

Pročitajte više