Ovo je Zootopia, zoološki vrt budućnosti koji izgleda fantastično

Screenshot: Bjarke Ingels Group

ZAMISLITE plovilo obloženo zrcalnom površinom koje vas vozi niz rijeku i iz kojeg možete promatrati slonove koji (nadajmo se) niti ne shvaćaju da su u zoološkom vrtu.

Ako vam se sviđa takva ideja, za nekoliko godina trebali biste posjetiti danski zoološki vrt Givskud, koji će postati "najnapredniji zoo na svijetu", pišu danski mediji.



Projekt se naziva Zootopia, a osmislila ga je arhitektonska tvrtka Bjarke Ingels Group. Oni tvrde da za cilj imaju "stvoriti najbolji i najslobodniji okoliš za životinje, njihove živote i odnose, međusobne i s ljudima". A to uključuje velik broj velikih promjena: prema novom planu posjetitelji bi životinje trebali promatrati iz spomenutih zrcalnih čahura, koje bi plovile ili visile sa žica. Njima bi se upravljalo pedalama.



Dakle, umjesto u kavezima, životinje bi živjele u donekle slobodnom okolišu, gdje bi ih unutar okvira zadržavale "prirodne barijere" kao što su vodeni prolazi ili povišenja. "To će biti puno veći užitak za posjetitelje, ali i za životinje. Živjet će u puno povoljnijim uvjetima", kazao je arhitekt Bjarke Ingels za USA Today.



Ipak, zasad je Zootopia izazvala samo oprezne komentare boraca za prava životinja: "'Na papiru' ovo se čini bolje za životinje i vjerojatno će i biti za neke od njih. Na kraju, ipak, jer to jest zoološki vrt, bit će okrenut profitu, i to će im biti primarni cilj, a ne životinje. Vidjet ćemo kako će se to razviti. Ako ispadne da je u pitanju na neki način utočište, a ne tipični komercijalni zoo, onda bi to moglo imati smisla", kazala je biologija Lori Marino za Huffington Post.

Prva faza projekta trebala bi biti gotova do 2019. godine, na 50. obljetnicu zooa Givskud. Više pogledajte ovdje.

Pročitajte više