Ovo su Papini savjeti za sreću

Foto: Hina

PAPA Franjo dao je intervju za nedjeljni podlistak Viva, dodatak argentinskog lista Clarin. U intervjuu koji je trajao 77 minuta, progovorio je o nizu pitanja, među kojima se nalaze i sjećanja na njegovo djetinjstvo, ekološka problematika, društvena problematika (s naglaskom na imigraciju). Poseban naglasak stavio je na "tajnu sretnog življenja" te dao 10 savjeta o tome kako postići mir i sreću:

1. Živi i pusti druge da žive
Papa ovaj savjet navodi kao prvi korak prema miru i sreći, pozivajući se na staru rimsku uzrečicu.

2. Predati cijeloga sebe drugima
Ističe kako osoba koja ne djeluje dolazi u opasnost da postane sebična.

3. Kretati se poput oaze mira

Sposobnost da se kroz život ide putem nježnosti i skromnosti papa Franjo naziva "mirnom oazom života". Ističe i kako "stariji ljudi posjeduju tu mudrost" te kako oni "utjelovljuju sjećanje jedne nacije", navodeći kako "nacija koja se ne brine za svoje starije sugrađane nema budućnosti".

4. Provoditi vrijeme u igri s djecom
Papa je za Clarin rekao i kako je "provođenje vremena u igri s djecom ključno za zdravu kulturu", upozoravajući kako je u današnjem konzumerističkom, napetom i ubrzanom svijetu to postalo zahtjevno, jer roditelji često rano ustaju kako bi išli raditi, a s posla se znaju vratiti tek kasno navečer, kad djeca već spavaju. Unatoč poteškoćama, papa Franjo naglašava nužnost ove komponente ljudskog života.

5. Provođenje nedjelja u društvu obitelji

U razgovoru koji je papa Franjo vodio s predstavnicima akademske i radničke zajednice, konsenzus oko jedne stvari bio je jasan. Nedjelja je dan za obitelj.

6. Pomaganje mladima da nađu posao

Potrebna je kreativnost kako bi se pomoglo ugroženoj skupini mladih, koji, uslijed proširenog problema nezaposlenosti, često postaju žrtve podzemlja i kriminala. "Nije dovoljno nahraniti te mlade ljude", ističe, "trebamo naći načina da im omogućimo strukovno obrazovanje. Sposobnost zarađivanja za osobne potrebe je ono što ljudskom biću daje dostojanstvo".

7. Briga o prirodi i okolišu
Papa je istaknuo da bismo se trebali brinuti o "stvorenome", no da to trenutno ne činimo. "To je jedan od najvećih izazova koji stoji pred nama", rekao je.

8. Brzo zaboravljanje negativnog

Koncentriranje na negativno, osobito kroz vrijeđanje drugih, znak je niskog samopoštovanja. Brzo zaboravljanje negativnog je zdravo za ljude.

9. Poštivanje onih koji razmišljaju drukčije
Dijalog bi se trebao voditi iz pozicije vlastitog identiteta, a ne s ciljem uvjeravanja i prisiljavanja drugih da prihvate stajališta koja nisu njihova. "Crkva raste kroz privlačnost, a ne kroz prozelitizam", istaknuo je.

10. Stalna potraga za mirom
Papa je upozorio na velik broj ratova koji se odvijaju u svijetu te na njihovu destruktivnu narav. "Vapaj za mirom treba biti glasan i iako mir ponekad može izgledati kao stanje, mir je uvijek proces na kojemu treba aktivno raditi", naglasio je.

Pročitajte više