Poznati o svastici: Treba provjeriti proizvođača kosilice, iza toga je zapadnjačka mašinerija

Foto: Hina, Index, Facebook; Screenshot: YouTube

PERFORMANS na Poljudu izazvao je brojne reakcije i komentare, a najaktualniju temu trenutno u državi prokomentirali su i poznati. Goran Bare jučer je rekao: "Evo ja molim nogometaše Hrvatske iz Hrvatske - nemojte igrati za hrvatsku reprezentaciju, nemojte igrati... Ti ljudi, oni nisu zaslužili da vi njima pokažete da pobjeđujete".

"Ma ne znam što uopće reći na sve ovo. Prije bih da su na teren napisali 'HNS mafija', ali crtanje kukastih križeva na terenu je potpuno besmisleno. Doduše, jasno mi je i da bi se ovakvo što moglo dogoditi i da je utakmica igrana u Zagrebu", rekao nam je Srđan Ćuk poznatiji kao General Woo.

A utakmicu je s tribina pratila Anica Kovač, koja je za Index rekla: "Ovo je dno dna. Svi koji smo bili u publici bili smo šokirani, ali nitko od nas sve do početka utakmice nije ni primijetio taj kukasti križ, a onda su svi počeli vaditi mobitele i snimati. Ovim je potezom nanesena velika šteta zemlji i reprezentaciji. Stvarno mi nije jasno čemu sve to. Na kraju krajeva, ta je osoba nanijela štetu i sebi jer doznat će se tko je to napravio. Znam da će me neki sad kritizirati jer kritiziraju svaku moju izjavu, ali ja imam pravo na svoje mišljenje", rekla nam je Anica.

"Izvrsna umjetnička intervencija u prostoru koju tumačim kao komentar društvene zaostalosti, života u prošlosti i nedostatka kulturnog napretka s obzirom na to da je trenutni predsjednik saveza Davor Šuker slikan na grobu Ante Pavelića, a jedan od stožernih igrača hrvatske reprezentacije, Joe Šimunić, morao je završiti karijeru posramljen suspenzijom od 10 službenih utakmica, zabranom ulaska na stadione tih 10 utakmica i novčanom kaznom od 30.000 švicarskih franaka zbog korištenja spornog uzvika", komentirao je poljudsku svastiku Ivo iz Dječaka.

I Neno Belan pridružio se osudama. "Svi to osuđuju, naravno, i ja se pridružujem tim osudama. Nije mi jasno kako se to uopće moglo dogoditi. Eto, ne znam što drugo reći. Pratim to, zanima me i osuđujem", rekao nam je Belan.

A svoj je komentar dala i Ruža Tomašić: "Dragi Facebookovci, kao vjerujem i većina vas, nisam sretna zbog slike koja je jučer iz Hrvatske poslana u svijet. Vijest o kukastom križu na poljudskom travnjaku postala je globalna te je izazvala očekivano ružne reakcije, što je mnogima poslužilo kao zgodna platforma za politizaciju cijele priče. Čitam tako o navodnoj fašizaciji hrvatskog društva i, s druge strane, o nekakvoj zavjeri ljevice koja mrzi Hrvatsku, ali ne vidim da se itko fokusira na ono najbitnije - pronalazak i drastično kažnjavanje počinitelja.

Odgovornost za ovaj ružan i tužan čin ne leži na hrvatskom narodu, nego na počinitelju i organizatoru utakmice. Hrvatski konzervativci ne vjeruju u kolektivnu krivnju i neće dopustiti da ju se nabija cijelom našem narodu zbog djela neodgovornog pojedinca ili skupine pojedinaca. Neka odgovaraju oni koji su poljudski travnjak unakazili kukastim križem, neka odgovara i organizator čiji je ovo propust, a narod neka ostave na miru jer on, za razliku od nekih povlaštenih, jučer nije ni bio na stadionu", napisala je Tomašić na svom profilu na Facebooku.

Oliver Dragojević, s druge strane, nije vidio sporni simbol. "Ja sam gledao utakmicu i nisam to uopće vidio. To se kasnije tek jedva naziralo. U svakom slučaju, mislim da se to ne odnosi na državu, ni ništa tako veliko, to je poruka nekoj osobi ili osobama", rekao nam je Oliver.

A Mile Kekin stvar je komentirao ovako: "Nemam što reći jer nakon teksta gospodina Ivančića, sve što bih ja rekao bilo bi manje pronicljivo i duhovito". (Riječ je o ovom tekstu.)

"Sjećam se kad sam bio mali, bili su autići koji mijenjaju boju pod vodom, ali prvi put vidim travnjake te vrste. Treba provjeriti proizvođača kosilice jer moguće da je to zapadnjačka mašinerija isprogramirala kosilicu da opet ispadnemo svakojaki u očima svijeta. Koji je svakojak isto tako. Mi ne bismo ovako što nikad napravili, ali baš nikad, mi smo Europa i ne mrzimo nikoga niti smo ikad mrzili. Smještaju nam sigurno. Dole Fifa organizacija psećeg imena", rekao nam je Kandžija.

"Svastiku su nacrtali vanzemaljci. Poznata je već od ranije njihova navada da po pašnjacima i šumskim proplancima iscrtavaju kojekakve pizdarije. U pravilu su svjedoci pastiri koji čuvaju ovce ili koze. Ovaj put javila se Anica K. koja je na poljudskom travnjaku upravo izvela janjca na ispašu kad je ugledala Aliena kako bježi u NLO", otkrio nam je splitski slikar Neno Mikulić.

Svastiku na Poljudu komentirao je i poznati zagrebački panker Njec Hranjec. "Što se sada odjednom sve ove institucije groze oko one svastike na Poljudu - a vidim da im inače ne smetaju niti rogati 'uevi' niti svastike po svim mogućim zidovima, dok će se DUGINE BOJE i 'A u O', brisati po kratkom postupku sa zidova i pločnika. Ma jebe se njima za tu svastiku - samo da repka ne izgubi bodove ili biva diskvalificirana, jer inače - ODE BIZNIS!", napisao je Njec na Facebooku.

A splitski pisac Edi Matić kaže ovako: "O svastici u Splitu su skoro svi pisali. Od onih kojima su osnove pismenosti još u zoni misterije, pa do prvih pera u Hrvata i šire. Kako sam ja negdje između, onog jutra kad sam saznao za hortikulturnu instalaciju poremećenog umjetnika, moj je prvi komentar bio kratak i nije se odnosio na njegova uvjerenja, namjere i potrebu za liječenjem. Komentar nije bio usmjeren ni na moguće uzroke, odnosno na stanje u nogometu kao okidač koji je zanesenjaka pokrenuo u akciju.

Pisao sam o reakcijama. U stvari o - nereakciji koja je opasnija od samog čina, jer prikazuje nespremnost društva da prepozna fašizam van samog njegovog simbola, kako se lukavo uvlači, prvo kroz najlabilnije tijelo - opsjednuto glupavom igrom, pa do mediokritetskog sloja koji je podložan medijskoj igri.

Ukratko: a) Igrači su trebali odbiti igranje na terenu označenom svastikom. Ali oni niti znaju da bi tako trebali postupiti, niti imaju muda da odbiju honorar; b) Uprava Hajduka, organizatori HNS-a, Grad Split i ini odgovorni za stadion su trebali zaustaviti utakmicu. Ali i oni sigurno imaju prioritete nad kukastim križem i svim što predstavlja; c) Hrvatska Televizija je trebala prekinuti prijenos, ali i njima je ideal zarade od reklame za pivo - ispred ideala antifašizma.

Izgleda da je nogomet s pozicije najvažnije sporedne stvari, uznapredovao u važniju i od primarnih ljudskih načela. Nakon čudesnog ukazanja svastike - kao stigme na travnjaku, većina komentatora pozvanih da govore samo zato što su poznati, u prvoj se rečenici izjašnjavaju kako ne odobravaju fašistički simbol… ali onda započinju drugi dio izlaganja s onim čuvenim - ALI. Takav pristup, pa još javni, u stvari je škodljiviji od samog idiotskog čina zabludjelog navijača, borca protiv HNS-a, koji je uvjeren da je napokon skrenuo pažnju svjetske javnosti na kriminal u hrvatskom nogometu.

To je prihvaćanje sredstva. I nemojte, molim vas sada pomisliti da cilj opravdava… je svastika je sredstvo nečeg drugog i ne smije se tolerirati. Portali i tiskovine se razmeću izrazima - splitski dišpet, koji je samo kockica čokolade za sve one koji su spremni u ime idealiziranja baš tog, nekog splitskog dišpeta - sutra složno zaurlati Sieg Heil, a zatim i sve popratne pokliče, obući crne majice s iscrtanom svastikom, uzeti palice u ruke i tražiti neistomišljenike. Naravno, neće se takav scenarij odigrati nikada, ali njegove naznake su plodno tlo za razvitak mračnog doba u koje srljamo".

"Sve vezano za hrvatski nogomet, Hrvatski nogometni savez: neki igrači i izbornici su već godinama sramota. Ipak, živimo u zemlji gdje se još uvijek drže mise za Antu Pavelića, a to je Hrvatska koju nijedna normalna osoba ne smije podržavati. Samo ako je tolerantna i napredna, Hrvatska može opstati, a ovakav polusvijet koji je vezan uz nogomet je leglo primitivizma kojem u modernoj Hrvatskoj ne smije biti mjesta", rekao je za Index Dalibor Matanić.

Pročitajte više