Prošlo je godinu dana od smrti Dolores Lambaše

Foto: Index

PRIJE točno godinu dana, 23. listopada 2013. oko 14 sati iz Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu stigla je vijest da Dolores Lambaša nije uspjela preživjeti teške ozljede koje je pretrpjela u automobilskoj nesreći na autocesti A3.

U trenutku smrti imala je tek 32 godine, a vijest o njezinom preranom odlasku potresla je javnost i fanove, ali ponajviše one koji su je poznavali.

>> Posljednji pozdrav Dolores Lambaši

>> Kako ćemo se sjećati Dolore Lambaše

Lambaša je stradala u automobilskoj nesreći koja s dogodila na autocesti A3 kod Velike Kopanice, sto metara prije ulaska na Slavoniku. Policijski su službenici protiv glumca Stojana Matavulja, koji je upravljao Nissanom u trenutku nesreće, podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Početkom travnja Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je protiv Matavulja optužnicu koja je u svibnju i potvrđena. Za kazneno djelo za koje se Matavulj tereti predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri do 12 godina, a samo u iznimnim slučajevima može biti niža.

Dolores Lambaša rođena je 1981. u Šibeniku, gdje je završila gimnaziju Antuna Vrančića i srednju glazbenu školu Ivana Lukačića, u kojoj je pohađala sate glasovira, gitare, solo pjevanja, povijesti glazbe i dirigiranja. U Zagrebu je završila jednu godinu studija kroatologije i povijesti na Hrvatskim studijima te je apsolvirala glumu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Ostat će zapamćena po ulogama u nizu televizijskih sapunica, poput "Odmori se, zaslužio si", "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi" i "Zakon ljubavi", a posljednji angažman bila joj je uloga Tamare Marin u serijalu "Ruža vjetrova". Ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, najzapaženija od kojih je uloga Dee u filmu Nikše Sviličića "Vjerujem u anđele" (2009.), kojom se ujedno i najviše ponosila. Film je nagrađen sa sedam nagrada publike diljem svijeta. U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu imala je svoju jedinu kazališnu ulogu, u predstavi "Dom Bernarde Albe" (2006.) redatelja Božidara Violića, u kojoj je glumila glavnu ulogu Adele. Osim glume, Dolores je svirala klavir, pjevala, a skrivene strasti bilo joj je pisanje poezije i proze.

Nedavno je u kinima počeo igrati dokumentarac Silvane Menđušić o Lambašinom životu, nazvan "Naslovnica". On je nastajao tijekom dvije godine u Splitu, a bilježi niz trenutaka u životu tragično preminule glumice. "2013. godine Hrvatska je ušla u petu godinu recesije, dosegla rekordnu nezaposlenost i priključila se EU, a ustavnu definiciju braka donijela je konzervativna većina. U toj 2013. godini najčitanija vijest na hrvatskim portalima bila je ona o njezinoj smrti", poručili su autori.

NASLOVNICA - teaser 2 from Studio dim on Vimeo.

Pročitajte više