Rigorozna kazna za egipatskog aktivista jer je pitao suca koristi li Facebook

Screenshot: YouTube

ISTAKNUTI egipatski aktivist Ahmed Douma osuđen je na zatvorsku kaznu jer je pitao suca ima li profil na Facebooku.
 
Prodemokratski orijentirani aktivist dobio je tako, prenosi Independent, čak tri godine zatvore na sudu u Kairu. No, postoje i neke tvrdnje da se ne radi o kazni zatvora već o prisilnom radu.
 
Kako god, kazna je rigorozna, a 29-godišnji aktivist već se prije zamjerio zakonu, jedan je od trojice vođa ustanka protiv režima Hosnija Mubaraka 2011. godine.
 
Sudac koji je donio presudu, Mohamed Nagi Shehata, navodno je na Facebooku iznio uvredljive primjedbe o prosvjednicima protiv Hosnija Mubaraka, a na temelju toga Douma ga je pitao ima li Facebook profil, na što je sudac odgovorio negativno te rekao da jedino okrivljenici i ljudi pout njega (Doume) koriste tu stranicu. Douma je potom osuđen za nepoštivanje suda. 
 
Shehata je inače poznat i po presudi u kojoj je 185 simpatizera organizacije Muslimansko bratstvo osudio na smrt zbog napada na policijsku stanicu u kojoj je poginulo 12 policijskih službenika. Shehata je osudio i troje novinara Al Jazeere na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam do deset godina zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti.
 

Pročitajte više