Riješen misterij sela koje je zaspalo

Screenshot: YouTube

SJEĆATE li se priče o uspavanom selu, u kojem je stanovnike zahvatila misteriozna bolest zbog koje su danima spavali?

Vijest o malom selu u Kazahstanu koje su strani mediji prozvali "Sanjiva dolina" proširila se u prosincu svijetom. Tad smo saznali da je epidemija neobjašnjive bolesti zahvatila stanovnike zabačenog kazahstanskog sela Kalachi. Bolest se manifestirala stvaranjem tekućine u mozgu zbog koje oboljeli ponekad danima spavaju.

Liječnici nisu uspijevali ustanoviti što je pogodilo 14 posto mještana koji su se, osim na višednevni san, požalili i na vrtoglavicu, umor, probleme s pamćenjem, a u nekim slučajevima i halucinacije. Isključili su viruse i bakterijske infekcije kao što su meningitis, a znanstvenici u tlu i vodi nisu pronašli kemikalije koje bi objasnile ovu neobičnu pojavu.

Ipak, lokalci su tvrdili da su uzrok obližnji napušteni sovjetski rudnici urana, ali sad se pokazalo da su njihove pretpostavke bile točne, unatoč tomu što rudari iz obližnjeg Krasnogorskog koji su godinama radili u rudniku nisu imali slične probleme.

Uzrok bolesti jesu rudnici urana ili, točnije, plin radon koji se probio na površinu i polako trovao mještane Kalachija. Radon je bezbojni plin bez mirisa i okusa koji se prirodno oslobađa  propadanjem urana, a vjeruje se da udisanje može uzrokovati rak pluća, prenosi Daily Mail.

Lokalne vlasti razmatraju opcije preseljenja čitavog sela jer smatraju da je nemoguće ukloniti plin iz područja u kojem se pojavio. I iako razina radijacije u samim rudnicima nije dovoljno visoka da bi bila opasna, opasno šteti seljanima koji žive iznad njih.

Profesor Leonid Rikhvanov s Odsjeka za geoekologiju i geokemiju proglasio je rudnike krivima za čudne simptome kod stanovnika: "Zbog rudnika su ispod zemlje napravljene prostorije koje su se polako punile vodom koja se dizala prema gore i gurala džepove plina prema površini. Plin ima otrovni učinak koji tjera osobu u stanje poput sna, a potom osoba stvarno i zaspi".

Osim toga dodao je: "Eliminirali smo virusnu i bakterijsku zarazu, ali i radijacijsku bolest. Također, nismo pronašli niti dokaze toksičnih kemikalija zakopanih u tlu za koje su mještani tvrdili da postoje".

Gotovo jedna od pet osoba od 600 mještana Kalachija patila je od spomenutih simptoma. Znanstvenici su pojačali istraživanje nakon što su se stanovnici žalili da situacija postaje sve gora. Jedna od stanovnica, Alsu Šjaledeva, kazala je: "Bojimo se da ćemo jednog dana svi zaspati", a Igor Samusenko čiji sin boluje od iste bolesti, dodao je: "Prvo uokolo trčkara, a zatim odjednom uspori i počinje posrtati. Kad okrene glavu, oči mu ostanu usredotočene na ono što je gledao. Kad ga pokušate probuditi, izgleda kao da to i sam pokušava, ali ne polazi mu za rukom".

Ljubov Belkova bila je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti, a sve se počelo događati u travnju 2010. Isprva joj je dijagnosticiran ishemijski moždani udar, ali tada su i kod njezina susjeda zabilježeni isti simptomi.

U rujnu 2014. Russia Today snimila je dokumentarac i pritom izvijestila da je radijacija 16 puta veća od radijacije koja vi se očekivala na ulazu u napušteni rudnik.

Pročitajte više