Sedam načina na koje vas vaš mozak zavarava

Foto: Shutterstock

NAŠ MOZAK odlučuje kako ćemo određenu stvar, pojavu ili situaciju vidjeti i percipirati.

On oblikuje naše odluke i vodi nas kroz svijet koji doživljavamo, ali nas isto tako ponekad i zavarava stoga je ponekad nešto što nam se učini istinito zapravo ustvari samo varka našeg vlastitog uma.

Evo nekoliko takvih obmana našeg glavnog organa koje je popisao i objasnio List Verse.

1. Semantička zasićenost

Je li vam se ikad dogodilo da nakon učestalog ponavljanja iste riječi ona izgubi smisao? Ako jest, ne morate brinuti. Znanstvenici su proučavali taj fenomen i zaključili da uslijed brzog izgovaranja te riječi nekoliko puta zaredom, mozak je ne uspijeva povezati s onim što ona zapravo znači.

Istraživači su čak uspjeli pomoću tog fenomena liječiti ljude koji pate od mucanja ili Touretteovog sindroma.

2. Periferna teorija emocija

Zamislite da se na kampiranju probudite ujutro, a medvjed se nalazi pored vas u šatoru. Pomislili biste kako je prvo što osjećate strah koji će rezultirati bržim otkucajima srca. No, još jednom, vaš se mozak poigrava s vama.

Sukladno teoriji Jamesa Langea, stvari se odvijaju suprotnim redoslijedom. Kad ugledate medvjeda, vaše srce počne brže kucati što upozori vaš mozak da ste vjerojatno uplašeni i on zatim ostatku tijela šalje signale straha. Tu teoriju zasad nitko nije uspio osporiti.



3. "Earworm"

Svima nam se dogodilo da nam jedan dio neke pjesme ne izlazi iz glave satima, čak i danima. Riječ je zapravo o fenomenu kojeg su stručnjaci nazvali "earworm". vjerojatno ste zapamtili samo jedan dio pjesme, a kad si ga otpjevate u glavi u jednom trenutku stanete jer ne znate nastaviti melodiju ili tekst pjesme. Budući da ljudski mozak ne voli nedovršene radnje, on se zapetlja u beskonačnu petlju te pokušava stalnim ponavljanjem doći do nastavka te pjesme. Univerzalnog rješenja za taj "problem" nema, no znanstvenici preporučuju da se zabavite nečim poput čitanjem knjige ili rješavanjem premetaljki.

4. Efekt GPS-a

Koristite li GPS navigaciju čak i u situacijama kad znate i sami doći do svog odredišta? Znanstvenici preporučuju da s tim prestanete odmah jer biste se mogli zaglupljivati. Zapravo, ako ne koristimo redovito svoje sposobnosti snalaženja u prostoru, povećava se vjerojatnost da obolimo od demencije. Također, snalaženje u prostoru jača naš mozak, tvrde stručnjaci.

5. Osjetilna deprivacija


Istraživači su ispitanike, uz njihov pristanak, zatvarali u sobe u kojima bi im onesposobili neko od osjetila, primjerice u sobu koja savršeno izolira zvuk i svjetlo. Cilj istraživanja je bio saznati haluciniraju li ljudi kad im se blokiraju osjetila.

Neki od njih vidjeli su razna lica i oblike te čak imali prave halucinacije. Neki su pomislili da se netko nalazi pokraj njih u sobi ili da se nešto iznimno važno dogodilo dok su tamo sjedili zatvoreni u mraku i tišini. Naš se mozak u takvim situacijama zbuni te pokušava nadomjestiti podražaje koji bi inače dolazili od osjetila, tvrde stručnjaci. Rezultat je činjenica da ne možemo sa sigurnošću odrediti što je stvarno, a što se događa samo u našim glavama.



6. Lažna sjećanja

Rezultati nekih istraživanja pokazuju kako je vrlo lako nekome podmetnuti lažna sjećanja. To je tako jer naš mozak pokušava apsorbirati sve što se oko nas događa, no jednostavno u tome ne može uspjeti, što rezultira rupama u sjećanju. Kako bi se borio s tim, mozak automatski umeće lažna sjećanja koja mu se učine smislenim na temelju našeg znanja i iskustva.

Jednu su ženu, za potrebe pokusa, znanstvenici uspjeli uvjeriti da se kao djevojčica izgubila u trgovačkom centru. Ne samo da im je povjerovala, već je uskoro počela i sama izmišljati sitne detalje te priče, a kad su joj pokušali objasniti da je to sve samo dio pokusa i zapravo laž, nije im vjerovala sve dok nije nazvala svoje roditelje kako bi potvrdili njihovu priču.


7. Pospano pijanstvo


Mnogi znaju da ukoliko dovoljno dugo ne spavaju osjećat će se kao pijani. Ono što možda ne znate jest da isti efekt može izazvati i višak sna. Sigurno ste se barem jednom "prespavali" i osjećali mamurno ujutro.

Kada spavate predugo, vaš se mozak može zbuniti i izazvati stanje koje je na pola puta između sna i jave. To je vrlo opasno jer mnogi "pospano pijani" ne shvaćaju da kao takvi mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju ukoliko, primjerice, odluče sjesti za volan u takvom stanju. Jedan liječnik tvrdi da je njegov pacijent jednom bio toliko "pijan od sna" da je njegova žena pomislila kako proživljava moždani udar.

Pročitajte više