Šest znakova koji ukazuju na to da žrtvujete previše za uspjeh

Foto: Shutterstock

BILI vlasnik svoje tvrtke ili pak "obični" radnik, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji koja od vas zahtijeva odluku.

Opcije će u tom trenutku biti samo dvije: konkretno se potruditi, zadatak shvatiti ozbiljno i prionuti na posao bez zadrške ili pak ležerno nastaviti dalje, prepustiti se struji i uvjerenju "bude već nekako".

Ovi koji se odluče za drugu opciju naći će vrlo vjerojatno uskoro na raskrižju opcija dobiti otkaz/potpisati bankrot vlastite tvrtke ili igrom slučaja prosperirati/srećom obogatiti svoje poslovanje. No, oni prvi mogli bi se suočiti s velikim problemom današnje svakodnevice - sveprisutnim stresom i nebrojenim žrtvama na koje smo spremni u lovu na uspjeh.

Business Insider je stoga sastavio listu od šest pokazatelja koji bi vas mogli osvijestiti ukoliko se nalazite u ovoj "opasnoj", prethodno navedenoj kategoriji.

1. Žrtvujete vrijeme koje biste trebali provesti s obitelji za potrebe posla

Isprika "moram nahraniti vlastitu obitelj" može biti legitimna na početku poslovne karijere, no to je i dalje isprika. Potrebno vam je temeljito revidiranje utrošenog vremena na razne zadatke. Nemojte brojati sate provedene u uredu već vrijeme koje trošite općenito na posao; odgovaranje na mailove putem smartphonea, vrijeme potrebno da dođete na posao, vrijeme koje provedete razmišljajući o poslu te vrijeme koje vam ostaje za sve ostalo.

2. Slobodno i poslovno vrijeme vam se uvijek preklapaju

Nebitno u kojoj se grani djelatnosti nalazite, slobodno vrijeme treba biti jasno razgraničeno od od radnog vremena. Ponekad trebate namjerno i "nasilno" povući crtu između tih dviju sfera: primjerice, odvojite vrijeme za tenis jer on vrlo vjerojatno nema nikakve veze s vašim poslom.

3. Ne možete uzeti slobodno vrijeme


Jeff Bezos, osnivač Amazona, imao je u svom uredu krevet na razvlačenje za slučaj ako mora ostati prespavati u uredu. Danas je zbog takve ekstremne posvećenosti svom poslu vjerojatno izuzetno sretan, no takav princip ne uspijeva svakome stoga morate jako dobro i temeljito razmisliti ima li to ikakvog smisla uzmete li u obzir ono čime se bavite i čemu težite. Možda se u početku tako nešto čini smisleno, no kako vrijeme prolazi trebali biste naučiti kako postaviti neke granice i izvršiti stvari u određenom roku kako biste na kraju dana imali i nešto slobodnog vremena da uživate u onome što se zaradili.



4. Stalno živite u stresu i tjeskobi

Znanstveno je dokazano da vam stres oduzima godine života i smanjuje životni vijek. Razmišljate li o poslu od jutra do mraka, misli su vam usredotočene na jednu stvar te tako vrlo vjerojatno možete kontrolirati sve što se događa na poslu, no takav se sustav mnogima često obije o glavu. Ukoliko zgrtanje novca znači kraći životni vijek, možda biste trebali razmisliti o svojim prioritetima.

5. Vaši su gadgeti uvijek upaljeni

Nitko ne voli kad ga baterija u mobitelu izda tijekom dana, no to je ponekad upravo ono što vam treba kako bi misli malo udaljili od stresa i užurbanosti. Kad u ruci nemate konstantno smartphone, tablet ili laptop, to će vas prisiliti da pogledate povremeno kroz prozor, povedete razgovor s nekim i dozvolite mislima da vam odlutaju, što je svakako zdravo i poželjno. Buljite li u smartphone vidite samo nekoliko dijelova stvarnosti, no pogledate li oko sebe, vidite sve.

6. Nemate prijatelja

Ako je sva vaša interakcija s ljudima vezana uz vaš posao, imate problem. Radoholičari imaju podebeo novčanik i loš društveni život što je u nekim, izuzetno rijetkim slučajevima dobro. Pravi će vam prijatelji reći ako previše radite, dok će vas kolege samo poticati na daljnji rad jer na kraju i oni ubiru plodove vaše marljivosti. Život bi vas mogao nagraditi uspješnom tvrtkom, no kako pravda nije jedan od onih nepogrješivih fenomena koji nikad ne izostanu, možda se bolje voditi mišlju da je život više od dobrostojećeg bankovnog računa.

Pročitajte više