Stiže vikinški smak svijeta: Tko se ne bi bojao apokaliptičnih prijetnji sa sjevera?

Screenshot: Jorvik Viking Centre

GOTOVO je godinu dana prošlo otkad je svijet strahovao da nas 21. 12. 2012. više neće biti.

Ipak, još uvijek smo tu, jednako živi, jednako uništavalački nastrojeni i jednako željni katastrofičarskih priča i raspleta. Kako ne bismo u potpunosti ostali bez pesimizma i straha od toga da će svijeta odjednom jednog dana magično nestati, nedugo nakon što smo preživjeli taj kobni dan prošlog prosinca, papa Benedikt razveselio nas je svojom ostavkom jer je ona potaknula priče o novom smaku svijeta.

Naravno, to nije ni približno bilo dovoljno, pa je nedavno objavljen još jedan crni scenarij, doduše nešto manje fantastičan od spomenutih, koji su uključivali Maje i srednjovjekovne svece, onaj o udaru asteroida 2880. Jasno, ujedno i najnezanimljiviji jer u njemu nema ništa tajanstveno, a zabavu oko njega ubija i činjenica da nas, trenutno živućih, dotad već debelo neće biti.

Dajte nam još jedan smak svijeta

Ali, zato je došlo vrijeme da se prisjetimo još jedne prijetnje, koja ovaj put dolazi s hladnog (i opasnog) sjevera te krenemo s odbrojavanjem jer ovaj put za život nam je preostalo jedva tri mjeseca. Radi se ovdje, a ako ste ljubitelj nordijske mitologije to sigurno već znate, o vikinškoj apokalipsi poznatoj pod imenom Ragnarok (Propast bogova): naime, sinoć je rog u Yorku oglasio početak odbrojavanja - 100 je dana do sudnjega dana, piše Daily Mail.


Prema legendi, u taj je rog trebao puhnuti bog Heimdallr kako bi Vikinge upozorio na katastrofu koja se približava, a prije koje će doći zima svih zima. Vikinzi su vjerovali da će prije apokalipse proći tri iznimno hladne zime, bez ljeta između njih te da će diljem svijeta izbiti ratovi koji će biti nagovještaj kraja. Vuk Skoll pojest će Sunce, a njegov brat Hati Mjesec, zbog čega će zvijezde nestati s neba i Zemlja biti bačena u vječnu tamu.

U bitci za kraj svijeta poginut će Odin i svi drugi bogovi stvoritelji, doći će do velikih potresa, mora će izbacivati zemlju, a nebo će biti zagađeno otrovom. Nakon Odinove smrti Zemlja će potonuti u more, ostavljajući mjesta za nastanak novog utopijskog svijeta u kojem će svega biti u izobilju.

I on je bliže nego što mislite!

A "stručnjaci" su uspjeli izračunati da je datum Ragnaroka 22. veljače 2014.. Danielle Daglan iz Norveškog vikinškog centra u Yorku ispričala je da su se nedavno dogodili brojni događaji kao u pričama o Ragnaroku. Naravno, u pitanju su iznimno nategnute postavke, kao što su one o nadolazećoj jakoj zimi koja bi se mogla protumačiti kao "više njih spojene u jednu", a Daglan je spomenula i goleme zmijolike ribe koje su se nedavno pojavile na obalama Kalifornije, za koje tvrdi da su preslika onih iz mitova. Osim toga zanimljivo je spomenuti da se datum koji su spomenuti stručnjaci izračunali slučajno poklapa s velikim finalom vikinškog festivala u Yorku.

Dakle, sad kad znate da postoji još jedan datum kojeg se morate bojati, vrijeme je da počnete raditi samo ono što želite i volite i iskoristite ova tri mjeseca koja su nam ostala najbolje što možete.

Pročitajte više