Što to točno životinje vide u ogledalu?

Foto: Shutterstock

NATIONAL GEOGRAPHIC dotakao se vrlo interesantne teme na sugestiju gledateljice njihovih TV programa koja im je putem Twittera poslala pitanje: "Što to životinje video kada gledaju u ogledalo?".

Gledateljica je NGC konkretno pitala što primjerice psi vide kada pogledaju u ogledalo, a odgovor je prilično interesantan. Psi, naime mogu prepoznati druge životinje ili druge pse u ogledalu, ali ne mogu vidjeti sebe.

Liz Stelow koja se na odjelu Sveučilišta u Kaliforniji bavi ponašanjem životinja kaže kako su psi vrlo inteligentna i prilagodljiva bića koja, kao bezbroj drugih životinja ne posjeduju kognitivne sposobnosti potrebne za vizualno prepoznavanje sebe, bilo u ogledalu, na TV zaslonu ili na fotografiji.

Studije su doduše proučavale mogu li psi koristiti ogledala kao alate pri pronalasku hrane, no rezultati nisu bili pretjerano uvjerljivi. No, to nije ništa iznenađujuće. Psi su evoluirali komunicirati njuhom, a Stelow pritom navodi: "Psima je njuh daleko važniji negoli vizualno prepoznavanje sebe samih".

Osim svega navedenoga, prepoznavanje samoga sebe uopće nije jednostavan zadatak, tvrdi Diana Reiss animalna psihologinja na koledžu Hunter u New Yorku. "Potrebno je mnogo sofisticirane integracije informacija o samome sebi, svojim kretnjama i o tome što vidite u ogledalu", kaže Reiss.

Neke se životinje uspiju prepoznati u ogledalu

Baš iz tog razloga ljudskim bebama treba između 18 i 24 mjeseca kako bi shvatile što to vide u ogledalu.

No, neke su životinje uspjele svladati taj zadatak, kao što su delfini, slonovi i neki čovjekoliki majmuni koji se uspješno prepoznaju u ogledalu.

Životinje koje se uspijevaju prepoznati u ogledalu prolaze kroz nekoliko faza "otkrivanja". Prva faza je takozvana "Groucho faza" u kojoj životinje ponavljaju neke čudne pokrete prilikom čega shvate da je njihovo ponašanje slično "tog čudaka u ogledalu".

Posljednja faza je faza istraživanja u kojoj životinje pregledavaju "skrivene" dijelove tijela. Primjerice, delfini će se nekoliko puta orijentirati prema različitim kutovima gledanja da bi vidjeli oznake koje su znanstvenici nacrtali na njima.

Ipak, iako se životinje ne mogu vidjeti u ogledalu, neke uspijevaju vidjeti druge vrste i pasmine, te se stoga ogledalu okreću kako bi imali "društvo".

Pročitajte više