Sutra budite ljubazni u prometu!

Foto: Shutterstock

S CILJEM poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, zagrebačka policija sutra, 30. svibnja, od 10 do 14 sati osamnaesti put zaredom organizira akciju "Dan ljubaznosti u prometu".

U sklopu akcije koja se održava povodom dana Grada Zagreba, policija od vozača očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste.

Ta gesta, napominje policija u današnjem priopćenju, ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, ističu, pješake nastoje potaknuti da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije.

Sutra, u vremenu od 10 do 14 sati, šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Policija podsjeća i na rezultate prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 12.243 evidentiranih vozača 66,98 posto propustilo pješake, što je, ističu, u odnosu na akciju iz 2012. povećanje broja savjesnih vozača za 2,95 posto.

"U proteklih 17 godina", navode iz policije, "imali smo tendenciju povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su dvije godine i to 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto (sa 64,21 na 64,03 posto savjesnih vozača) i 2008. godina kada je broj savjesnih vozača bio pet posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto)".

Policija će na posebnim obrascima bilježiti registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će biti "izvučeno" deset vozača. Nagrade će biti dodijeljene 18. lipnja u AK Siget.

Nagrade dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba kao, uz Službu za sigurnost cestovnog prometa zagrebačke policije, Autokluba Siget i Školu za cestovni promet, suorganizator akcije.
 

Pročitajte više