Tetovirana plavuša koja je postala ISIS-ova zvijezda na Twitteru

Foto: Twitter

PROŠLI tjedan Jennifer Williams, "tetovirana plavuša iz Teksasa", od nepoznate djevojke postala je celebrity na Twitteru.

A jedini problem u njezinoj novostečenoj popularnosti leži u činjenici što su većina njezinih novih sljedbenika islamski ekstremisti.

"Jedan mi je tip rekao koliko bih bila lijepa u hidžabu (drugim riječima, koliko bih bila lijepa kad bih se pokrila i prestala izgledati kao nevjernica). Drugi me je jednostavno pitao želim li se udati za njega", napisala je na blogu Lawfare Williams, inače istraživačica na Brookings Instituteu, koja je godinama proučavala religijski ekstremizam i Bliski istok, prije nego što joj je sinulo da uopće nije pročitala Kuran.

A kad je to napokon napravila, tamo je pronašla odgovore na pitanja o moralnosti i vjeri koje je tražila od djetinjstva. Preobratila se na islam prije tri godine i sad je u poziciji da stalno mora braniti svoju vjeru zbog ekstremista koji je izvrću na nasilje, piše Huffington Post.

Prošle srijede primijetila je da je na Twitteru postao popularan hashtag #MuslimApologies pod kojim su se muslimani diljem svijeta, zasićeni ispričavanjem za nasilje s kojim nemaju nikakve veze, počeli sarkastično ispričavati za razne stvari: od "sumrak sage" do činjenice da Pluton više nije planet. Williams se odlučila uključiti pa je napisala: "Žao mi je što sam pročitala Kuran kako bih saznala nešto o terorističkim uvjerenjima, što je završilo preobraćenjem na islam zbog onoga što u njemu piše. #MuslimApologies #Sorrynotsorry".

Ubrzo nakon toga, njezin je račun bio preplavljen novim sljedbenicima i njihovim porukama. Objava joj je retweetana više od 12.000 puta, a u roku od samo nekoliko dana s 40 sljedbenika došla je na više od 7000. Ipak, kad je shvatila što se događa, to joj se nije nimalo svidjelo: "Ubrzo sam počela primjećivati poremećeni trend: stotine ljudi koji su me počeli slijediti imali su na svojim profilnim slikama crne zastave ISIS-a, fotografije sebe na kojima drže oružje, stojeći ispred ISIS-ove zastave".

Nedugo nakon toga, primijetila je ISIS-ov grafit u Washingtonu te ga je, kao istraživač svega vezanog uz religijski terorizam, fotkala i objavila: "Recite da sam naivna, ali nisam mislila da će taj tweet iskoristiti pro-ISIS ekipa koja je već bila oduševljenja molim preobraćenjem. Ali upravo se to dogodilo". Ubrzo je napisala: "Samo da razjasnimo. Tweet s fotografijom ISIS-ovog grafita NE PREDSTAVLJA MOJU PODRŠKU ISIS-u. Ne mogu vjerovati da to uopće moram napominjati".

Ali, povratka više nije bilo, njezinim sljedbenicima više nije bilo bitno što je često zagovarala LGBT zajednicu i pokušala na Twitteru progurati hashtag #No2ISIS, poručuju joj da je sad slavna u Saudijskoj Arabiji.

Williams dodaje da joj se nimalo ne sviđa što je ISIS iskoristio njezinu priču za svoju propagandu, ali odlučila je da će i sama sve skupa iskoristiti najbolje što može pa je svojim novim fanovima napisala: "Pokušajte pročitati Kuran umjesto Twittera. Moj je život promijenio nabolje. Možda napravi isto i vama ako se potrudite razumjeti ga".

Pročitajte više