Umro češki književnik Ludvik Vaculik, autor manifesta "Dvije tisuće riječi"

Foto: Wikipedia

ČEŠKI književnik Ludvik Vaculik, disident i autor manifesta Dvije tisuće riječi kojim je u doba Praškog proljeća tražio reforme i ostavke tadašnjeg komunističkog vodstva, umro je u subotu dobi od 88 godina, prenose u nedjelju agencije.

Poput Milana Kundere, kolege po peru i sudbini, Vaculik je podržao Komunistčku partiju kada je došla na vlast 1948.

No godine 1967., nakon objave "Sjekire" (1966.), prvog njegova velikog romana o čovjeku čije simpatije za komuniste nakon Drugog svjetskog rata prelaze u razočaranje doživio je kritičke govore na kongresu pisaca i bio izbačen iz partije.

Ipak je dvije godine poslije bio zamoljen napisati manifest potpore reformistima u KP-u pod liberalnim vodstvom Aleksandra Dubčeka i tako je nastao teskt Dvije tisuće riječi koji su potpisale stotine tisuća ljudi.

Ideje Praškog proljeća pregazili su tenkovi Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta 21. kolovoza 1968. O cinizmu u svakodnevnom životu kakav se živio u godinama poslije progovorio je u komičnome romanu "Morčata" (Zamorac) iz 1970.

Nekoliko godina poslije Vaculik je bio u skupini disidenata koji su napisali Povelju 77 o ljudskim pravima zajedno s književnikom i budućim predsjednikom Vaclavom Havelom.

Nakon Baršunaste revolucije 1989., Vaculikove su se knjige naveliko objavljivale te je primio brojne književne nagrade.

"Pamtit ćemo ga kao velikog i hrabrog čovjeka od pera i riječi koji je bio slobodan i neovisan čitava svog života u bilo kojem režimu", rekao je češki premijer Bohuslav Sobotka.

Vaculik je gostovao u Zagrebu 2001. kada se sastao s članovima Hrvatsko-češkog društva, a 2002. sudjelovao je na Sajmu knjiga u Puli. U Hrvatskoj mu je objavljena knjiga Kako se prave muška djeca.

Pročitajte više