Veliko priznanje za grad pod Srđem: Dubrovnik se našao među 25 najboljih svjetskih atrakcija

Foto: Facebook, Shutterstock

U JEKU turističke sezone jedan od naših najpoznatijih gradova našao se među 25 svjetskih atrakcija koje vrijedi posjetiti prije smrti.

Lista je objavljena na stranici tripadvisor.com, a svake je godine sastavljaju putnici diljem svijeta. Grad podno Srđa, odnosno njegove poznate zidine, smještene su tako na deveto mjesto, i nalaze se u društvu drugih poznatih građevina. Na prvom je mjestu izgubljeni grad Inka Machu Picchu, drugo je mjesto zauzeo hram Angkor Wat, dok se arhitektonski spomenik u Agri, Taj Mahal, našao na trećem mjestu.

Korisnici su dubrovačke zidine opisali s mnoštvom epiteta, pa tako neki od njih pišu kako zidine pružaju nevjerojatne poglede vrijedne truda. Gradske su zidine pod zaštitom UNESCO-a, a poznate su i po tome što su poslužile kao kulisa za gledanu seriju "Igra prijestolja".

Zidine su građene od 13. do 17. stoljeća, duge su 1940 metara, visoke do 25 metara, prema kopnu su debljine 4 - 6 metara, a prema moru 1.5 - 3 metra. Na četiri strane svijeta, zaštićene su kulama. Kada je počelo ograđivanje grada zidinama u 13. stoljeću, prostor starog grada bio je već definiran i nije se mogao više širiti. Tada je u gradu živjelo oko 2000 stanovnika, a najviše ih je bilo u 15. stoljeću, njih 6000. U 14. stoljeću sagrađeno je 15 četverokutnih kula, a pojavom baruta, bedemi su pojačani za zaštitu od topničkih napada. Zbog opasnosti od Mlečana, zatvoreni su nepotrebni otvori na zidinama prema luci. Gradske zidine svoj su današnji izgled dobile u 15. i 16. stoljeću, i na njihovu su gradnju dosta utjecali ratovi. U trenutku pada Konstantinopola 1453. godine, sagrađena je kula Minčeta, dok su za vrijeme tursko-mletačkih ratova sagrađene kule sv. Ivan, Revelin i bastion sv. Margarete.

Pročitajte više