Volite narodnjake? Krivi su vaši roditelji!

Foto: Shutterstock

U SLUČAJU da ste osamdesetih neprestano puštali jedan te isti omiljeni hit, nemojte se iznenaditi kada doznate da i vaša djeca jednog dana čine isto.

Nova je studija pokazala da mladi ljudi imaju snažna pozitivna sjećanja vezana za glazbu koju su slušali njihovi roditelji u vrijeme kada su bili njihovih godina. Ovo se istraživanje kosi s uvriježenim mišljenjem kako djeca odbacuju glazbeni ukus svojih roditelja.

Stari hitovi su bolji?

Sudionici ove studije ne samo da se sjećaju i vole glazbu koja je bila popularna osamdesetih, kada su njihovi roditelji bili mladi, već i glazbu šezdesetih koju su puštali njihovi djedovi i bake. Drugim riječima, današnja mladež podjednako voli i staru i novu glazbu.

"Ispitanici bi poslušali određenu pjesmu i shvatili kako se radi o glazbi koju su slušali njihovi roditelji i dali bi do znanja kako im se upravo ta glazba jako sviđa", rekla je voditeljica istraživanja Carol Lynne Krumhansl.

Znanstvenici su otkrili kako studenti s jednakom lakoćom prepoznaju stare i nove hitove, a iznenadili su se kada su doznali da stariju glazbu vole još više.

Vole sve što vole stari

Oko 60 studenata prijavilo se za istraživanje u sklopu kojeg su preslušavali kratke isječke pop i rock pjesama iz različitih razdoblja. Istraživači su bilježili koje su pjesme prepoznali i njihove reakcije. Pitali su ih i vežu li uz pjesme neka sjećanja iz djetinjstva.



Ranija istraživanja pokazala su kako se glazba koju mladi slušaju u kasnoj adolescenciji ostaje s njima cijelog života. No, izgleda da ipak nije tako.

Nije pitanje kvalitete

Ipak, ovi rezultati nisu preveliko iznenađenje. Naime, glazba igra važnu ulogu u odgoju djece neovisno o tome radi li se o pjesmama koje slušaju kod kuće ili u školi. Glazba koju slušaju roditelji odraz je njihova ukusa, vrijednosti i vremena u kojem su odrasli.

Ljudski mozak glazbu pamti nevjerojatno detaljno, za razliku od, primjerice, razgovora od kojih pamte samo poantu. Kod glazbe je to drukčije pa mladi ne pamet samo naziv pjesme i autora već i stil i emociju vezanu uz pjesmu.

Krumhansl dodaje da se ne radi samo o "kvalitetnoj" glazbi jer ispitanici su podjednako reagirali na Beatlese i i na "Sugar Sugar". Isto tako, ne radi se ni o činjenici da je riječ o sveprisutnom klasično rocku već nečem što pamte isključivo iz djetinjstva.

Kako bi doznali imaju li i starije generacije ista iskustva, pokrenuta je online anketa koja pokriva 100 godina pop hitova, a možete je ispuniti OVDJE.

Pročitajte više