Zabranjen pristup vrtlogu koji "može progutati i brod"

Screenshot: YouTube

JEZERO Texoma nalazi se na granici saveznih država Teksasa i Oklahome, a ovog dana privlači pažnju cijelog svijeta. Naime, na jezeru je snimljen golemi vrtlog, koji je zapanjio milijune i pokrenuo brojne teorije o predstojećim katastrofama. Vrtlog je opisan kao rupa širine 2,5 metra sposobna da usisa brod.

Objašnjenje nastanka velikog vrtloga prema pisanju Business Insidera uopće nije tako spektakularno.

"Kao što nastane vrtlog kad kod kuće praznite kadu, tako i mi sad praznimo jezero pa je nastao vrtlog", rekao je BJ Parkley, asistent upravitelja jezera.

Jezero Texoma je umjetno je napravljeno jezero koje skuplja vodu s brane Denison na Red Riveru. Kad razina vode postane previsoka, što se dogodilo proteklih tjedana, vojska otvori kanale na dnu jezera kako bi voda istjecala u rijeku. Zbog toga nastaje vrtlog, koji je najširi na vrhu, a najuži na dnu.

Da je vrtlog dovoljno velik, brod bi lako mogao upasti u njega, pojasnio je Parkey. Kako se to ne bi dogodilo, vojska je zabranila pristup jezeru, a vrtlog je dodatno označen bovama. Širina vrtloga ovisi o nekoliko faktora, kao što su visina jezera i otvorenost podzemnih kanala, a Parkey tvrdi da nema govora o 2,5 metra, već je vrtlog na vrhu širok najviše metar.

Pročitajte više