Zbog ove odluke postala sam milijunašica prije svog 40. rođendana

Screenshot: YouTube

LAURIE ITKIN danas ne mora brinuti zbog svoje financijske situacije, no nije uvijek bilo tako. Ova financijska savjetnica pretvara svoje klijente u bogataše po receptu kojeg je sama provjerila. Kako je zaradila svoj prvi milijun otkrila je u ispovijedi za Daily Worth, koju možete pročitati u cjelosti u nastavku.

POPUT svakog djeteta, i moja majka je dobivala džeparac od svog oca. No za razliku od druge djece, ona je dobivala svoj džeparac do svojih 60-ih godina. Njen otac prestao je ispisivati čekove kad je umro. Moja majka dobivala je financijsku potporu od svog oca jer je kao učiteljica i razvedena majka dvoje djece jedva krpala kraj s krajem. Njena učiteljska plaća nije bila dovoljna za stil života kojim je željela živjeti.

Moja majka razvela se kad sam imala četiri godine. Potom su se majka i očuh razveli kad sam imala deset godina. Neko vrijeme nije bilo muškaraca u kući, ali uskoro je kroz nju prošao niz majčinih dečkiju.

Od njih svih, najbolje pamtim Roberta. Majka se osjećala ponosnom i povlaštenom što može biti njegova djevojka. Bio je stariji i bogatiji od svih muškaraca s kojima je izlazila.

Robert je bio zgodan, dobro plaćeni direktor marketinga u velikoj robnoj kući u Pennsylvaniji, pio je martinije, nosio talijanske sportske kapute i vozio Datsun 280zx. Rastavio se od žene, koja je živjela na Floridi.

Obećala sam si da se neću dovesti u taj položaj

Brat i ja smo pretpostavljali da će se prije ili kasnije i razvesti te doseliti kod nas. Nakon što mi je Robert kupio smeđe samtasto odijelo za moj nastup, koje je u ranim '80-ima bilo jako moderno, zamišljala sam kakvu mi sve odjeću može kupiti kao poklon.

Kad je Robert doznao da boluje od raka, vratio se na Floridu ženi i djeci, kako bi umro pored njih. Moja majka mi je nakon njegove smrti rekla da ju je "napustio". Bilo mi je samo 14 godina i bila sam zbunjena njenim izborom riječi. Mogla je reći da je tužna ili usamljena, no ona je svoju bol opisala riječju "napustiti".

Potražila sam tu riječ u rječniku i saznala da to znači da ju je je Robert prestao "uzdržavati". Odlučila sam da se nikad neću dovesti u taj ranjivi i bespomoćni položaj i od tog trenutka obećala sam si da ću sama sebe uzdržavati (bez obzira na muškarce u mom životu).

Baka i djed s očeve strane bili su siromašni. Imala sam 24 godine kad je umro očev otac i ostavio mi 1600 dolara. Iako sam željela potrošiti taj neočekivani dobitak na stvari na koje bi ih potrošila većina žena (poput odjeće i cipela), znala sam da moram početi ulagati u svoju budućnost. Imala sam posao,ali već sam dvaput dobila otkaz i zaključila sam da ne mogu računati da će mi muškarac ili posao osigurati financijsku stabilnost. Morala sam si sama napraviti financijski "jastuk".

U razmišljanju hoću li uštedjeti ili uložiti tih 1600 dolara iskristaliziralo se najbolje rješenje - uložit ću ih na burzi dionica. Sjetila sam se grafikona koji nam je pokazao profesor s Whartona Jeremy Siegel, koji je pokazao da na dulje staze, unatoč kratkoročnim rizicima) burza dionica donosi veću dobit od primjerice obveznica ili certifikata o depozitu. S obzirom na to da sam bila u 20-ima, imala sam još mnogo vremena i znala sam da želim uložiti svoj novac u dionice.

Odluka da uložim 1600 dolara, umjesto da ih štedim, bila je najvažnija odluka koja je izgradila moje bogatstvo. Zbog toga sam postala milijunašica prije 40. godine, a ništa od toga ne bi se dogodilo da sam samo čuvala novac u banci.

Zbog toga se rastužim kad čitam članke o velikom broju ljudi rođenih krajem prošlog stoljeća koji izbjegavaju burze i čuvaju svoju novac. Matematička je činjenica da ne možete umnožiti svoj novac čuvajući ga u madracu ili na bankovnom računu. Nedavna Wells Fargo studija pokazala je da samo polovica žena tih godina vjeruje da je burza najbolje mjesto za ulaganja, a samo devet posto njih štedi barem desetinu svojih prihoda.

Ne dopustite vašem strahu od loših odluka da vas zaustavi

Pokušavam odraditi svoj dio posla kako bih primijenila taj trend. Ako mogu nadahnuti barem jedan posto žena da ne samo štede svoj novac, već i da ga ulažu na burzi, zamislite milijune dolara koje bi žene mogle zaraditi same.

Je li bilo lako doći s 1600 na milijun dolara u 15 godina? Jesam li imala sreće što sam izabrala dionice čija se vrijednost udvostručavala svake godine? Naravno da ne. Morala sam redovito dodavati novac koji sam zaradila na poslu. Nije bilo lako, ali nije bilo ni teško kao što mislite.

U svojoj knjizi "Svaka žena treba znati svoje opcije: Investirajte u financijsko osnaživanje" objasnila sam odluke i žrtve koje sam napravila u trošenju, prihvaćanje skromnog načina života, odricanje postdiplomskog studija, iznajmljivanje umjesto kupnje i odgađanje zasnivanja obitelji.

Najveća prednost knjige jest to što pruža mogućnost ženama da uče iz moja dva desetljeća iskustva. Put do financijskog osnaživanja može biti dug i težak, ali je moguće - i to bez muža ili partnera. Nema boljeg trenutka da počnete ulagati od ovog sada, bez obzira na vašu dob. I ne treba vam hrpa novca kako biste počele.

Ne dopustite vašem strahu od loših odluka da vas zaustavi. Kada ulažete, nekad dobijete novac, a nekad ga izgubite. No ako započnete dovoljno rano, uplaćujući doprinose na redovnoj bazi, i ostanete u ovome dovoljno dugo, možda ćete postati milijunaš. 

Pročitajte više