Znanstvenica razbija mit: Muškarci ipak nisu s Marsa, a žene s Venere

Foto: Shutterstock

NEUROZNANSTVENICA Gina Rippon sa sveučilišta u Birminghamu kaže kako razlike između muškaraca i žena nisu urođene već proizlaze iz drugih faktora.

Nedavne studije pokazale su kako su ženski mozgovi skloniji društvenim vještinama, pamćenju i multi-taskingu, dok su muškarci bolji u percepciji i koordiniranom kretanju.

Ipak, Rippon tvrdi kako glavne razlike u mozgu nastaju zbog rodnih stereotipa, a ne zbog prirode, piše Telegraph. 

"Govoriti kako postoje razlike u muškom i ženskom mozgu jednostavno nije istinito. Postoje čvrsti dokazi koji potvrđuju da su razlike male i rezultat okoline, a ne biologije. Ne možete uzeti mozak i reći da je to ženski ili muški mozak. Izgledaju jednako", kaže Rippon.

Razlike u mozgu nastaju zbog različitih kulturnih podražaja. Tako je ženski mozak spremniji na obavljanje više stvari odjednom jer društvo to od ne očekuje, a mozak se adaptira tim očekivanjima jednako kao što mišići postaju veći kada ih se više upotrebljava.

"Svijet je pun stereotipnih stavova i nesvjesnih predrasuda. Segregacija djece kod igre, lutke za curice i automobili za dječake, možda utječe na razvoj njihovih mozgova. Rodne razlke kod igračaka su loša stvar. Mnogi ljudi kažu da je u pitanju nešto trivijalno i da djevojke žele biti princeze. Ali to može ugušiti njihov potencijal. Od najranijih dana šalje im se poruka što se od njih očekuje u budućnosti", zaključila je Rippon.

Pročitajte više