ABT Sportsline obradio Audijeve novitete

NAJNOVIJI Audijevi modeli, SUV kompakt Q5 i beskrupulozni RS6 prošli su kroz detaljan tretman renomiranog njemačkog tunera.

Početkom iduće godine na tržištu će se naći cjelokupan asortiman individualizacije za model Q5, dinamičan SUV model iz premium ponude pred kojim je svjetla budućnost. Novajlija u ABT obitelji posjeduje atraktivniju vanjštinu dobivenu dobro poznatim karoserijskim zahvatima.

Oni uključuju proširenja blatobrana, agresivno skrojen prednji kraj, podebljane pragove i krovni spojler. Također, iz masivnog stražnjeg odbojnika izbijaju četiri ispušna topa kao posljedica ugradnje novog sustava ispuha. Vanjski izgled kompletiran je atraktivnim 20-inčnim naplatcima.
 
Priču o mehaničkim izmjenama otvaraju pojačane kočnice s diskovima promjera 380 mm, a nastavljaju se preko modificiranog ovjesa sa kraćim i tvrđim oprugama te AMB Level Control sustavom nadzora i regulacije zračnog ovjesa.

Točka na i su pojačani motori. Benzinskom 2.0 TFSI motoru je nakon prerade snaga porasla sa  211 KS na 240 KS. Dizelaš iz istog obujma razvija 170 KS, a nakon ABT-ovog zahvata granica je podignuta na 190 KS.

U slučaju 3.0 TDI motora kupcima su na raspolaganju dvije opcije. ABT Power paket podiže snagu s osnovnih 240 KS na 282 KS, dok druga opcije ide do čak 310 KS i 610 Nm.

Poznat kao najbrži karavan na svijetu, Audi RS6, nakon prerade ABT-a je dodatno opravdava taj epitet. Najkraće rečeno, pogonski V10 motor u režiji ABT-a daje osjetno više snage, što za posljedicu ima još uvjerljivije performanse.

Snaga je tako podignuta s 580 na čak 700 KS, a okretni moment sa 650 na 800 Nm, i to u rasponu od 2.400 do 6.100 o/min. Sve što još treba reći je da maksimalna brzina sada iznosi 310 km/h. Karoserijske preinake su ionako u drugom planu.

Pročitajte više