Atraktivni Crossfire krenuo u proizvodnju

03. VELJAČE je sa proizvodnih traka u Karmannovoj tvornici sišao prvi primjerak atraktivnog Chryslerovog modela. Crossfire je tek prvi u nizu modela kojima ovaj proizvođač okreće novu stranicu u svojoj povijesti i najavljuje pohod na Europu.

Na obilježavanju starta proizvodnje ovog atraktivnog kupea okupilo se mnoštvo uzvanika među kojima je najviše "sreće" imao operativni direktor Cryslera, Wolfagang Bernhardt, dobivši čast da prvi isproba automobil.

Crossfire će se proizvoditi u Osnabruecku u Njemačkoj, točnije u Karmannovoj tvornici. Naime, Chrysler je u nedostatku iskustva odlučio zaigrati na sigurnu kartu i pomoć potražio kod najboljeg. Recimo samo da Karmann na svojim leđima ima stogodišnje iskustvo i spada u red najjačih majstora u automobilskoj industriji.

Bernhardt nije skrivao zadovoljstvo dosad obavljenim poslom, a rođenje Crossfirea je prokomentirao rječima:"Danas slavimo početak proizvodnje vozila koje kombinira zapanjujući američki dizajn i vrhunsku njemačku tehnologiju. Ovo vozilo je u samo 24 mjeseca prešlo put od koncepta do serijske proizvodnje, a sve zahvaljujući trudu daimlerChryslera da nađe najbolju kombinaciju za svoje proizvode".

Chrysler Crossfire je javnosti prvi put predstavljen kao koncept 2001. godine na salonu automobila u Detroitu. Pozitivne kritike natjerale su proizvođača da ozbiljno razmisli o početku serijske proizvodnje, koja je prilikom svjetske premijere na LA Auto Show-u i obznanjena. 

Razlike od koncepta su tek minimalne. Linije vozila ostale su neizmjenjene, baš kao i izvedba ispušnog sustava. Mehanika je preuzeta od Mercedesa, što će zasigurno obradovati sve potencijalne vlasnike. Crossfire pokreće 3.2-litreni V6 agregat, koji će se isporučivati u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 5-stupanjskom automatikom.

Prvi primjerci ovog dvosjeda u prodajne salone stižu tijekom ljeta ove godine. Chrysler je optimističan glede uspjeha novog modela, plan za 2003. godinu iznosi 11.000 primjeraka, dok bi iduće godine proizvodnja mogla narasti do 20.000.

Pročitajte više