Berlinale: 60 godina slavnog festivala

FILMSKI festival u Berlinu već je 60 godina središnji događaj takve vrste u Njemačkoj te jedan od vodećih europskih festivala uz Cannes i Veneciju. Održava se od 11. do 21.veljače, a ukoliko se u tom razdoblju spremate put Njemačke, svakako pogledajte neki od filmova ovogodišnjeg festivala.

Jedan od najvažnijih svjetskih filmskih festivala

Utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet". Od prvog izdanja njegov je zaštitni znak Zlatni medvjed, koji se kao nagrada dodjeljuje najboljem. U početku se Medvjed dodjeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. o nagrađenima odlučuje međunarodni žiri.

Dijele se Zlatni i Srebrni medvjed. Zlatnog dobiva najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvjede dobivaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolja glumica, najbolji glumac, najbolji redatelj, umjetnički doprinos te najbolja filmska glazba. U čast Marlene Dietrich dodjeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji europski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. obljetnice festivala koja je proslavljena 2000. godine, Berlinale se održava u samom centru grada, na Potsdamer Platzu, koji svake godine posjeti oko 15 tisuća akreditiranih učesnika što berlinski festival svrstava među najposjećenije događaje u filmskoj industriji.

I Hrvatska ima svog konja za trku

Ove će se godine za Medvjede na festivalu natjecati i kratki igrani film Zvonimira Jurića "Žuti mjesec". Film je nastao u sklopu omnibusa "Zagrebačke priče", a radi se o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života. Glavne uloge tumače Marija Škaričić i Lana Barić koja je na prošlogodišnjem festivalu u Puli nagrađena kao najbolja debitantica.

Pročitajte više