Bill Gates otkrio što bi poručio mlađem sebi i mnoge šokirao: "Pamet nije bitna"

Foto/Screenshot:Twitter/Reddit/Instagram

MILIJARDER Bill Gates i ove je godine sudjelovao na Redditovom projektu AMA ("Ask Me Anything") i odgovarao na pitanja svojih obožavatelja.

Među mnogim drugim, daleko najpopularnije bilo je pitanje: "Što bi savjetovao mlađem sebi?"

Comment from discussion I’m Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation. Ask Me Anything..

Gates je započeo svoj odgovor: "Objasnio bi mlađem sebi da pamet nije jednodimenzionalna niti toliko važna kao što sam tada mislio. Rekao bih da bi mogao istražiti zemlje u razvoju prije nego dođem u četrdesete. U to vrijeme nisam imao baš razvijene društvene vještine, no nisam siguran postoji li uopće danas savjet koji bi to popravio – možda sam trebao biti čudan i jednostavno odrasti...".

Podijelio je svoje mišljenje i o društvenim mrežama.

"Bio sam uvjeren kako slobodno objavljivanje informacija koje se mogu lako pronaći mogu poboljšati demokraciju i opću kvalitetu političkih debata. Ipak, događa se da ovakav oblik komunikacije koji je započeo još u vrijeme televizije produbljava podjele u društvu, a ono što je izrazito zabrinjavajuće je da bi one mogle postati još veće u ovom digitalnom svijetu".

Na pitanje što smatra uspjehom, Gates je napisao: "Warren Buffet je uvijek govorio kako je mjera uspjeha sreća ljudi oko vas. Isto tako, dobar je osjećaj znati kako si ostavio utisak na ovom svijetu – izumom nečega, podizanjem djece ili pomaganjem potrebitih".

Na pitanje o tome kakvu vrstu napretka bi htio doživjeti, rekao je: "Veliki napredak bi bio kad bi kompjuteri mogli čitati i razumjeti informacije kao ljudi. Druga stvar vezana je uz cjepiva. Trebamo cjepiva za HIV, malariju i TB i nadam se kako ćemo ih imati kroz 10-15 godina." 

Gates je poznat po svojem filantropskom djelovanju i s svojom suprugom Melindom mnogo vremena provodi u posjeti zemljama u razvoju.

Pročitajte više