Bill Gates: Umjetna inteligencija omogućit će ljudima da rade samo tri dana tjedno

Foto: EPA

Brzi napredak umjetne inteligencije mogao bi omogućiti ljudima da skrate radni tjedan na samo tri dana budući da "strojevi mogu napraviti svu hranu i ostalo", prema Billu Gatesu. "To je vjerojatno ok", rekao je osnivač Microsofta u podcastu What Now? Trevora Noe.

U ožujku je napisao da bi pojava umjetne inteligencije mogla imati jednako velik utjecaj na društvo kao mobilni telefoni i internet. "Promijenit će način na koji ljudi rade, uče, putuju, dobivaju zdravstvenu skrb i komuniciraju jedni s drugima", napisao je Gates na blogu.

Šef JPMorgana: Tehnologija je uvijek zamjenjivala radna mjesta

Prošlog je mjeseca izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon predvidio da će AI omogućiti ljudima da rade tri i pol dana u tjednu. "Vaša će djeca živjeti do 100 godina i neće imati rak zbog tehnologije i vjerojatno će raditi tri i pol dana u tjednu", rekao je za Bloomberg.

No Dimon vjeruje da je strah od umjetne inteligencije neutemeljen. Kada su ga upitali o mogućnosti masovnog gubitka radnih mjesta, naveo je: "Tehnologija je uvijek zamjenjivala radna mjesta. Tehnologija je učinila nevjerojatne stvari za čovječanstvo."

Pročitajte više