Bono Vox o albumu U2-a koji je izazvao burne reakcije: Preuzimam punu odgovornost

Screenshot: YouTube

BONO se konačno ispričao za zloglasni album koji je izašao na iTunesu i izazvao burne reakcije. U svojim novim memoarima Surrender: 40 Songs, One Story, frontmen U2-a osvrnuo se na kontroverzu iz 2014. kad se tada novi album benda pojavio na svačijem iTunesu bez dopuštenja.

"Distopijsko smeće rokenrola"

Iako je darivanje albuma Songs of Innocence bilo zamišljeno kao poklon korisnicima iTunesa, došlo je do velike reakcije, a The Washington Post taj je potez nazvao "distopijskim smećem rokenrola".

Glazbenik se u svojoj knjizi prisjeća kako se sastao s izvršnim direktorom Applea Timom Cookom koji je upravo preuzeo dužnost od pokojnog Stevea Jobsa. Bono je predložio da album bude besplatno dostupan korisnicima iTunesa, no Cook u početku nije bio oduševljen idejom.

"Želite besplatno dati ovu glazbu? Ali cijela poanta onoga što pokušavamo učiniti u Appleu je da ne dajemo glazbu besplatno. Poanta je osigurati da glazbenici budu plaćeni", izjavio je Cook za Guardian.

Čudna usporedba

Irski pjevač u svojim se memoarima osvrnuo na činjenicu da izlazak albuma nije prošao kako je planirao jer mnogi nisu bili zadovoljni nagradom, usporedivši darivanje s bocom mlijeka.

"Dana 9. rujna 2014. nismo stavili svoju bocu mlijeka samo na vrata, već u svaki hladnjak u svakoj kući u gradu. U nekim smo ga slučajevima ulili u kukuruzne pahuljice dobrih ljudi. A neki ljudi vole ulijevati vlastito mlijeko. A drugi ne podnose laktozu", napisao je.

Marketinški trik koji je pošao po zlu

Pjevač je dodao kako njegovi ostali kolege iz benda nemaju nikakve veze s marketinškim trikom te on preuzima "punu odgovornost".

Negativne reakcije nisu se stišavale, a glazbenik je ispričao kako je ubrzo shvatio da je početna kontroverza prerasla u veći razgovor o tehnologiji i problemima privatnosti.

"Bili smo Djed Božićnjak i srušili smo nekoliko cigli dok smo se spuštali niz dimnjak s našom vrećom pjesama. Ali vrlo brzo smo shvatili da smo naletjeli na ozbiljnu raspravu o pristupu tehnologije našim životima", napisao je.

Pročitajte više