Brad Pitt stiže u Veneciju, pogledajte trailer za SF koji će predstaviti

Screenshot: YouTube

ROBERT DE NIRO, Brad Pitt, Kristen Stewart, Scarlett Johansson, Catherine Daneuve i mnoge druge filmske zvijezde očekuju se na venecijanskoj Mostri, filmskom festivalu na kojemu će se ove godine prikazivati filmovi koji govore o položaju žena.

Dobar broj među 21 dugometražnim filmom koji se natječu za Zlatnog lava na ovogodišnjoj 76. Mostri bavi se tom temom i "otkriva novi senzibilitet, čak i kad su ih snimili muškarci, što dokazuje da su polemike obilježile našu kulturu zadnjih godina", rekao je u četvrtak direktor Mostre Alberto Barbera.

"Druga važna činjenica je da više ostvarenja pokušava temeljito i realistično rekonstruirati prošle događaje, što nam omogućuje da na današnje probleme gledamo iz drugog kuta", dodao je predstavljajući u Rimu službeni izbor filmova.

Ova 76. Mostra otvara se 28. kolovoza filmom "Istina" ("The Truth") Japanca Kore-ede Hirokazua u kojemu nastupaju dvije francuske filmske dive Catherine Daneuve i Juliette Binoche.

Kao i svake godine, američke zvijezde i velike hollywoodske produkcije bit će nezaobilazan dio festivala prije utrke za Oscare.

Brad Pitt će doći na crveni tepih s "Ad Astrom" sunarodnjaka Jamesa Graya, znanstveno-fantastičnim filmom u produkciji 20th Century Foxa u kojemu glumi astronauta koji se upušta u pustolovinu na granici Sunčeva sustava u potrazi za nestalim ocem.

Robert de Niro glumi jednu od glavnih uloga u "Jokeru" Todda Phillipsa, filmu koji se bavi pitanjem odakle dolazi glasoviti Batmanov neprijatelj, klaun kojeg tumači Juaquin Phoenix.

Steven Soderbergh dopunjuje trio američkih redatelja, a dolazi s filmom "The Laundromat", trilerom koji govori o aferi Panama Papers i u kojemu nastupaju Antonio Banderas, Gary Oldman i Meryl Streep.

Saudijska redateljica Haiifaa Al-Mansour vraća se u Veneciju, gdje je 2012. predstavila "Wadjdu", s "Idealnom kandidatkinjom", pričom o ženi koja se odluči kandidirati na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji.

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski natjecat će se za Zlatnog lava svojim filmom "Optužujem", povijesnom dramom nadahnutom aferom Dreyfus, u kojoj Jean Dujardin glumi potpukovnika Georgesa Picquarta koji rehabilitira nepravedno optuženog časnika.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival završava 7. rujna dodjelom Zlatnog lava.

Za potonju nagradu natječu se ovi filmovi:

- "Istina" japanskog redatelja Kore-ede Hirokazua (kojim se otvara festival)

- "Idealna kandidatkinja" Saudijke Haiffae Al-Mansour

- "O beskraju" Šveđanina Roya Anderssona

- "Mreža Wasp" Francuza Oliviera Assayasa

- "Bračna priča",Amerikanca Noaha Baumbacha

- "Počasni gost" Kanađanina Atoma Egoyana

- "Ad Astra" Amerikanca Jamesa Graya

- "A Herdade" Portugalca Tiaga Guedesa

- "Svjetska slava" Francuza Roberta Guediguiana

- "Čekajući barbare" Kolumbijca Cira Guerre

- "Ema" Čileanca Pabla Larraina

- "Martin Eden" Talijana Pietra Marcella

- "Ni mafija nije što je nekad bila" Talijana Franca Maresca

- "Obojena ptica" Čeha Vaclava Marhoula

- "Gradonačelnik Rionea Sanita" Talijana Marija Martonea 

- "Babyteeth" Australke Shannon Murphy

- "Joker" Amerikanca Todda Phillipsa

- "Optužujem" francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog

- "The Laundromat" Amerikanca Stevena Soderbergha

- "No 7 Cherry Lane" Yonfana (Hong Kong)

Pročitajte više