Britanski princ William slavi 21. rođendan

PRINC William, drugi po redu nasljednik britanske krune, ovog vikenda puni 21 godinu, a Britanci se nadaju da će uspjeti popuniti prazninu glamura nastalu u javnosti smrću njegove majke, princeze Diane.

William, čiji je dobar izgled jednom zapazila i američka pop-zvijezda Britney Spears, živio je mirnim životom na škotskom sveučilištu gdje su prijatelji štitili njegovu privatnost.

No, to će se promijeniti jer će njegov rođendan u subotu biti obilježen pažljivo isplaniranim programom događaja kako bi se što lakše navikao na novu situaciju javne osobe.

Prošlog vikenda dao je prvi medijski intervju u kojem je "otkrio da voli" jabukovaču i svahili, a drugi intervju dat će sljedeći tjedan s ciljem da ga britanska javnost bolje upozna.

Njemu u čast izdat će se i poštanske marke, a posjetit će i Wales jer će, ako njegov otac postane kralj, on biti princ od Walesa. Rođendan će proslaviti na glamuroznoj zabavi u dvorcu Windsor.

Britanski mediji poštovali su želju obitelji da se do njegova 21. rođendana ne upliću u njegov život, no sada se spremaju za detaljno izvještavanje o njemu.

Williamovo pojavljivanje u javnosti posebno je osjetljivo s obzirom na odnos ljubavi i mržnje koji je s medijima imala njegova majka. Iako se žalila da je novinari proganjaju, koristila ih je za borbu protiv princa Charlesa kad je brak zapao u krizu. Poginula je nakon što su je paparazzi progonili po Parizu.

Iako vrlo liči na Dianu, neki kažu da je Williamov karakter posljednjih godina poprimio knozervativne značajke jer treba se znati ponašati kao član kraljevske obitelji, a posebno budući kralj.

To je vidljivo i kroz njegovu strast spram lova, koji je užasavao Dianu, te odnos s ocem.

Kraljevska komentatorica Rachel Cooke smatra da je William, zahvaljujući svojem izgledu i mladosti najveće blago kraljevske obitelji. Međutim, s obzirom na pravo koje je stekao rođenjem, ponašanje i odijevanje strogo su mu propisani.

Pročitajte više