Britanski pukovnik kriv zbog prevare u "Milijunašu"

BRITANSKI pukovnik proglašen je u ponedjeljak krivim zbog pomno razrađene prevare kojom je želio osvojiti jackpot u svjetskom hit-kvizu "Tko želi biti milijunaš?".

Pukovnik Charles Ingram i njegova supruga Diana udružili su se s učiteljem Tecwenom Whittockom, kako bi osvojili 1.8 milijuna funti glavnoga zgoditka. Pritom su se služili lažnim kašljem, koji je Ingrama navodio na točan odgovor.

"Milijunaš", jedna od najgledanijih televizijskih emisija u svijetu, prikazuje se u više od 100 zemalja, nakon što je prvi put prikazan u Velikoj Britaniji 1998. godine.

Ingram, koji je službovao u BiH u sastavu britanskih inženjeraca, držao je u stalnoj napetosti 300 gledatelja u publici, dok je odgovarao na 15 nagradnih pitanja.

No ton-majstori postali su sumnjičavi uočivši neobično često kašljanje tijekom njegova nastupa. Otkrili su da je Wittock zakašljao čak 19 puta, dok je duboko zamišljeni Ingram pokušavao odgonetnuti koji je od četiri ponuđena odgovora točan.

Producent kviza odlučio je stoga pozvati policiju i zaustaviti isplatu nagrade, sumnjajući da je Whittock pomagao Ingramu.

Emisija, snimljena u rujnu 2001. godine, nikada nije prikazana, a Ingram je pokrenuo pravnu bitku za osvojenu nagradu. Tvrdio je da tijekom kviza nije čuo ništa osim aplauza, uzdaha i smijeha.

Sud u Londonu osudio je Ingrama (39), njegovu 38-godišnju suprugu i Whittocka (53) za urotu i pokušaj da prevarom steknu značajnu imovinsku korist.

Glavni zgoditak u "Milijunašu" uspjelo je osvojiti samo 50 natjecatelja širom svijeta, od kojih troje u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više